Módosította az SZFE új vezetése a tanév rendjét, mégsem érvénytelen a félév

  • narancs.hu
  • 2020. december 14.

Belpol

De két hetet pótoltatnának. Az SZFE tanárai és diákjai szerint erre semmi szükség, mert az oktatás folyamatos volt.

Módosította a tanév rendjét a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése, ennek értelmében úgy döntöttek, mégsem érvénytelen a félév az intézményben, de úgy határoztak, hogy november 27. és január 31. között nincs oktatás az egyetemen.

Mint ismert, korábban az egyetemet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila azt közölte, hogy az egész őszi félévet érvénytelenítik. Egy friss kormányrendeletre hivatkozott, amely lehetővé teszi, hogy „közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén a fenntartó – az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett – megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa”.

Vidnyánszky húzására az oktatási ombudsman viszont jelezte, jogsértőnek tartja, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik. Aáry-Tamás Lajos vizsgálata szerint ugyanis az egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlott, így a fenntartónak semmilyen alapja nincs a tanév akadályozására.

Az egyetem kuratóriumi vezetése szombaton az SZFE honlapján tette közzé a tanév rendjének módosításáról szóló tájékoztatót, amelynek értelmében február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, valamint az elmaradt vizsgákat is ekkor le lehet majd tenni.

A vezetés szerint a tanév rendjének módosítása lehetővé teszi a hallgatók számára az őszi szemeszterben elmaradt tanegységek utólagos teljesítését, valamint a tavaszi szemeszterre tervezett tanegységek akadálytalan felvételét és teljesítését.

Az SZFE hallgatói hétfőn közleményben tudatták, hogy a hallgatók és oktatók közössége elutasítja a tanév rendjének módosítását. Mint írják, az SZFE vezetősége felismerte, hogy a dokumentáltan megtartott tanórákat és kurzusokat nem lehet meg nem történtnek tekinteni, így már csak két hét érvényessé tételéhez ragaszkodnak. Hangsúlyozzák, hogy a digitális oktatásra való átállás zökkenőmentesen történt, ahogyan november 27-ig, úgy a szorgalmi időszakból fennmaradó két hétben is zajlott az oktatás a felfüggesztés ellenére is.

A hallgatók és oktatók közössége értelmetlennek látja a tavaszi szemeszter meghosszabbítását, amelyet az új vezetőség másfél hónappal később kezdene el és másfél hónappal később fejezne be.

"A tanév rendjét kizárólag jogszerűen kinevezett rektori feladatokat ellátó személy módosíthatná, a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek azonban jelenleg nincs törvényesen megbízott akadémiai vezetője, a rendelkezést így az egyetem hallgatói és oktatói semmisnek tekintik" – olvasható az SZFE tanárainak és diákjainak közleményében.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.