A főigazgatóval együtt oktatók is távoznak a bezárásra ítélt keszthelyi Georgikonról

Belpol

Annak ellenére szüntetik meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi campusát, hogy a jövőre 225 éves Georgikonon magas színvonalú kutatómunkát végeznek, jól gazdálkodnak, oktatóinak 80 százaléka tudományos minősítéssel rendelkezik. Szeptemberben a fővárosban hirdetnek demonstrációt a Georgikon megmentéséért.

Lapunk információi szerint még a nyáron lemondott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusának főigazgatója, mivel nem kíván közreműködni a Keszthelyen több száz éve működő felsőfokú agrárképzés megszüntetésében.

Mint megírtuk, a MATE budai campusához hasonlóan, már csak néhány éve maradt hátra a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe olvasztott Georgikon Campusnak is, amely Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőfokú képzést nyújtó intézménye. Lapunk úgy tudja, nem csak a főigazgató mondott le, a nyáron az egyetem bezárása miatt sorban távoztak oktatók is.

Dublecz Károly főigazgató augusztusban megerősítette az intézmény bezárásáról szóló értesülésünket, miszerint „hosszabb távon az egyetem vezetése szaktanácsadási és kutatási szerepet szán a Georgikonnak”. Kifejezte ugyanakkor reményét is, hogy bár megszüntetni tervezik Keszthelyen az agrár-felsőoktatást, ez mégse fog sikerülni. Arra viszont látott esélyt, hogy jövőre már nem engednek meghirdetni alapszakokat és mesterszakokat Keszthelyen. A főigazgatót megkérdeztük lemondásáról is, erre a megkeresésünkre vonatkozóan már nem nyilatkozott.

Azt viszont még akkor elmondta, hogy a MATE vezetése szaktanácsadási és kutatási szerepet szán az intézménynek. A Georgikon kutatási funkcióját eddig is eredményesen töltötte be; itt működik az ország egyetlen Burgonyakutatási Központja, a Dunántúl meghatározó növényi biotechnológiai, halgenetikai és a Balaton vízminőség kutatócsoportja. A növénytermesztésben még működnek a több évtizedes tápanyagellátási tartamkísérletek, a campus alma, körte, szőlő és burgonya génbankokkal rendelkezik. Az ország egyik legsikeresebb szőlőnemesítő munkája folyik Keszthelyen. Bakonyi Károly kertészmérnök nyomán a Georgikonon született meg a jól ismert szőlőfajta, a Cserszegi fűszeres.

A jövőre 225 éves Georgikon a Dunántúlon a legnagyobb agrárszakos hallgatói létszámmal és a legszélesebb képzési körrel rendelkezik. Kertészképzés a Dunántúlon csak Keszthelyen van, ezen túl az országos növényvédelmi képzések meghatározó bázisa. Ezer hallgatója van, idén, vélhetően az utolsó kifutó évfolyamon 300 hallgató kezdte meg tanulmányait agrár-, illetve turizmus-vendéglátás képzéseken.

Oktatóinak nyolcvan százaléka rendelkezik tudományos minősítéssel, 54 oktatóból 35 egyetemi docens, 9 egyetemi tanár, akik közül öten az MTA doktorai.

A MATE doktori iskolái közül a keszthelyi Festetics Doktori lskola nyerte el a legtöbb, 4 ösztöndíjat.

A tudományos tevékenység eredményessége és az oktatás minősége mellett rendben vannak a Georgikon pénzügyei is, a campus fenntarthatóan gazdálkodik. A MATE-ba való olvadáskor nem hozott mínuszt az integrációba, sőt élő projektjeinek értéke 5,3 milliárd forint volt, amelyből 1,7 milliárd forintnyit hozott magával az új agrár szuperegyetembe. 2018-ban és 2019-ben is pozitív egyenleggel zárt a költségvetése; 2018-ban a campus finanszírozásában a költségvetési támogatás és a saját bevétel aránya 43/57 százalék, 2019-ben 37/63 százalék volt. A keszthelyi tangazdaság 2005 óta nonprofit kft. formában gazdálkodik, veszteség nélkül, az állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, szőlészet terén is kiszolgálja a gyakorlati oktatási és kutatási igényeket, valamint számos nemesítési munka bázisát adja.

A Georgikon bezárásáról szóló cikkünk után tíz nappal a Momentum szervezésben tüntettek a keszthelyi felsőoktatásért, a DK, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az MSZP politikusaival. Úgy tudjuk,

szeptemberben ennél jóval nagyobb újabb tüntetést szerveznek a Georgikon megmentéséért a fővárosban.

A Georgikon bezárásáról szerettük volna megkérdezni a MATE rektorát, azonban Gyuricza Csaba az előre egyeztetett interjút néhány nappal korábban lemondta, és új időpontot sem tudott megadni.

A kormányzat idén februárban alapította meg gödöllői székhellyel a Szent István Egyetem bázisán a hazai agárképzés csúcsintézményeként a MATE-t, amely magába olvasztotta a kaposvári, keszthelyi, gyöngyösi, karcagi, budai agrárképzést. A csúcsegyetemet, más állami egyetemekhez hasonlóan, alapítványba szervezték ki az állam fennhatósága alól, vagyonáról a Csányi Sándor vezette kuratórium dönt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk