A főpolgármester a miniszternek: szóljon már Baán Lászlónak, ne bojkottálja Orbánt

  • narancs.hu
  • 2021. április 1.

Belpol

Karácsonyék azért írtak Gulyásnak, mert a tudtukon kívül újabb építkezés kezdődött a Városligetben.

"Újabb építkezés a tudtunk nélkül a Városligetben! " - ezzel indítja Facebook-posztját Karácsony Gergely, aki a városligeti hőlégballon leszállópályával kapcsolatban írt - Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel közösen - nyílt levelet Gulyás Gergely miniszternek.

"A Városligetben a Mimóza-domb néven lehatárolt, a Kós Károly sétány és a Hermina út általi kiszögellésben eddig háborítatlan közparki terület ügyében vagyunk kénytelen nyílt levelet megfogalmazni az ott ma tapasztalt fejlemények miatt. A parkterületet a Városliget Zrt. lekordonozta és megjelent a kordonon egy látványterv, miszerint a területen egy új vendéglátóhely épülne. Ugye ez csak egy szerencsétlen áprilisi tréfa? Másként ugyanis nem tudjuk értelmezni."

A főpolgármester Orbán Viktor szavait idézve folytatja levelét:

2019 október 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a következőket mondta a Parlamentben:

„Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás. …. Ezt tudomásul vesszük, csak világos, egyenes beszédet várunk.”

Nos, a Fővárosi Közgyűlés a Városliget ügyében többször tett egyértelmű jelzéseket, s mi is az egyenes beszéd pártján állunk. 2020. szeptember 20-án a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amelyben törölte a VÉSZ-ből azokat az építési helyeket, ahol még nem kezdődött meg építkezés. Többek között a most kifüggesztett vendéglátóhely építési helyét is. Budapest felelős vezetői tehát ezt a fejlesztést nem akarják. Ahogyan a Nemzeti Galériát, a Magyar Innováció Házát és a Városligeti színházat, valamint további mélygarázsok építését sem akarják látni a Városliget területén, meglévő zöldfelület kárára. Azzal, hogy a Városliget Zrt. a kormányfői kijelentést semmibe veszi, a miniszterelnök adott szavát hazudtolja meg.

Tisztelt Miniszter Úr! Legyen olyan kedves, szóljon már Baán László miniszteri biztosnak és a Városliget Zrt-nek, hogy ne bojkottálja tovább a kormányfőt. Ha már felhívja, kérje már meg, hogy a nem kívánt épületeknél a kordonokat kezdje el lebontani, vagy a Főváros kénytelen lesz erről saját hatáskörben intézkedni, és kiszámlázni ennek költségét a Városliget Zrt.-nek. Ha nem elég a Fővárosi Közgyűlés döntése, akkor legyen egyértelmű, ezt a vendéglátóhelyet a Liget zöldfelületei kárára NEM AKARJÁK Budapest felelős vezetői. Az állandóra berendezett vurstlit, tömegeket odavonzó fizetős hőlégballont NEM AKARJÁK Budapest felelős vezetői. A ballon és a vendéglátóhely miatt leburkolt zöldfelületeket, átültetett, halálra ítélt fákat NEM AKARJÁK Budapest felelős vezetői. A meg nem épülő épületek kordonjait tovább eltűrni NEM AKARJÁK Budapest felelős vezetői. A Városligetben a park maga az élmény. A túlterhelt, pandémiás időszakban is túlzsúfolt park nem élmény, hanem kockázat. Kérem intézkedjen, vagy mi fogunk intézkedni. Reméljük ez így elég egyértelmű és egyenes beszéd.

Újabb építkezés a tudtunk nélkül a Városligetben! Levelet írtunk Gulyás Gergely miniszternek, a városligeti hőlégballon...

Posted by Karácsony Gergely on Thursday, April 1, 2021

Figyelmébe ajánljuk