A Fővárosi Önkormányzat megállapodott 16 civil szervezettel a pesti alsó rakpart fejlesztéséről

  • narancs.hu
  • 2022. október 27.

Belpol

Budapest egyik legmeghatározóbb helyszínének fejlesztése lehetőséget nyújt a "klímaváltozás hatásaira is reflektáló, a mainál színvonalasabb" terület kialakítására.

"Hosszú, de eredményes tárgyalások után megállapodtunk 16 civil szervezettel a pesti alsó rakpart fejlesztésről" – jelentette be Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt írta Facebook oldalán, hogy a szervezetek között van, aminek a rakpart elsősorban közlekedési útvonal, "másnak az egyetlen lehetőség kiszabadulni a sűrűn beépített belváros kis utcáiból", ám végül mind egyetértettek abban, hogy

Budapest egyik legmeghatározóbb helyszínének fejlesztése lehetőséget nyújt a "klímaváltozás hatásaira is reflektáló, a mainál színvonalasabb" terület kialakítására.

A nyilatkozat, ami egyben koncepcióterv is, amit a civil szervezetek aláírtak, többek között a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Autóklub, az Országos Taxis Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub is, tartalmazza, hogy

  • az idősebb Antall József rakpart déli szakaszára kettős fasort és bővülő zöld felületet szeretnének megújuló gyalogos sétánnyal, 2x1 sávos, 30 km/h-ra korlátozott autóforgalommal, valamint irányhelyes biciklisávokkal a parkolósáv helyett,
  • a Jane Haining rakpartra szintén új facsoportok érkeznének gyalogos sétány, és rendezvénytér, a bicikliút és a szervizút mellé,
  • az Erzsébet hídnál új gyalogos közteret hoznának létre, lépcsőzetes ülőparttal,
  • a Belgrád rakparton pedig a vízparti oldalon új fasort ültetnének, szélesebb gyalogos sétányt hoznának létre, valamint bicikliút és szervizút is lenne. A házak felőli oldalon is bővülnének a zöldfelületek, szélesebbek lennének a járdák és zebrák is, az autós forgalom pedig nem lehetne gyorsabb 30 km/h-nál, valamint lakossági parkolóhelyeket is létrehoznának.

A főpolgármester szerint "fejlesztenünk kell a Duna és a város kapcsolatát, hogy legyen egy hely a város szívében, ahol közelebb hozhatjuk a vizet az emberekhez, és ahová eljárhatunk kikapcsolódni. De ez a fejlesztés csak partnerségben a budapestiekkel, a civil és szakmai szervezettel közösen valósulhat meg."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk