A fővárosiak több mint fele leváltaná Tarlóst

  • narancs.hu
  • 2019. március 25.

Belpol

A most még bizonytalanokon dőlhet el a választás.

A fővárosi szavazók 53 százaléka szeretné, ha Tarlós István nem újrázhatna, de jelenleg csak 31 százalék gondolja úgy, hogy leváltható a főpolgármester – derült ki a ZRI Zavecz Research Intézet kutatásából, amelynek eredményét a Népszava közölte.

Négy ellenzéki párt összefogásával már megszorítható, ötpárti együttműködéssel pedig stabilan verhető a Fidesz a fővárosban az önkormányzati választáson. A választók ugyanakkor egyre kevésbé tartják valós alternatívának a teljes együttműködést.

A fővárosban mintegy 1,4 millió lakosnak van szavazati joga, jelenleg pedig a következő az erősorrend: 44 százalékos támogatottsággal Tarlós István áll az élen, Karácsony Gergelyt mögött a budapestiek 38 százaléka áll – míg Puzsér Róbertnek még sokat kell építkeznie, egyelőre ugyanis csak 5 százalékos a tábora.

Az ellenzék az előválasztással szeretné felpörgetni a szavazókat. Az MSZP által megszervezett első fordulóban csaknem 40 ezer fővárosi szavazott. A Závecz Intézet felmérése szerint ha lesz második forduló, akkor már a budapestiek 26 százaléka vesz rajta részt biztosan (további 22 százalék pedig azt mondta, hogy valószínűleg elmegy). Ez 350 ezer előválasztót jelentene, ami aligha jön össze, de az eredmény fontos lehet, hiszen gyakorlatilag az összes párt deklarálta, hogy kötelezőnek ismeri el magára nézve a kiválasztási folyamat végeredményét.

Az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció jelöltje Karácsony Gergely, az LMP és a Jobbik Puzsér Róbert mögött sorakozott fel, a Momentum nem nevezett meg senkit, viszont vállalta, hogy beáll a győztes mögé. Az összefogás a közvélemény-kutatás szerint egyértelműen balra mozgatná a pártot eddig nem választókat.

Ha külön indulnak a pártok, akkor ősszel Budapesten a Fidesz 33 százalékos összesített eredményt mutatna fel, az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség 25 százalékot kapna, a többi kis párt pedig 1-4 százalékkal szerénykedhetne. És mindehhez jön 26 százaléknyi bizonytalan, aki nem szavaz, vagy még nem tudja, hogy melyik pártra.

Az előválasztásról a Magyar Narancs is többször írt, a cikkek például itt és itt olvashatóak.

Neked ajánljuk