A grúz kormányfő szerint Fico sorsával fenyegette meg Várhelyi Olivér

  • narancs.hu
  • 2024. május 24.

Külpol

A magyar uniós biztos szerint félremagyarázták a szavait.

A grúz kormányfő, Irakli Kobahidze csütörtökön közleményt adott ki arról, hogy

egy uniós tisztségviselő fenyegetőleg figyelmeztette az orosz mintájú ügynöktörvény elfogadása miatt, és arról beszélt neki, nézze csak meg, mi történt Robert Ficoval.

 

"Még a Nyugat folytatólagos zsarolása közepette is kirívó volt az a fenyegetés" – tette hozzá a grúz vezető a telefonbeszélgetésről beszélve. Elmondása szerint a biztos egy sor intézkedést sorolt fel, amelyeket a nyugati partnerek elfogadhatnak az átláthatósági törvény ellen benyújtott elnöki vétó felülbírálása esetére.

A grúz kormányfő hivatalának sajtószolgálata az uniós biztost nem nevezte meg. Kobahidze viszont arról beszélt, hogy "rendkívül felkavarónak" érezte a Fico ellen május 15-én elkövetett merénylet felemlegetését, és hogy előzetes értesülések szerint a szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérletben "a nyomok egy olyan ország titkosszolgálatához vezetnek, amely különösen közel háborúpárti (...) egy rendkívül veszélyes erőről van szó".

Ezt követően

hamar kiderült: az uniós bővítésért felelős magyar EU-biztos, Várhelyi Olivér volt az, aki Kobahidze szerint megfenyegette őt.

Az értesülését először a Telegraph írta meg, a lapnak Várhelyi is elismerte, hogy róla van szó. "Szeretném kifejezni őszinte sajnálatom, hogy a telefonbeszélgetésem egy bizonyos részét kiragadták a szövegkörnyezetéből" – közölte Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos. Sajnálja, hogy telefonhívása egy részét olyan módon mutatták be a nyilvánosságnak, amely a telefonhívás "eredeti céljának teljes félreértelmezését eredményezheti". 

Várhelyi közleményében azt írta, a grúz társadalom erős EU-párti érzelmeinek ismeretében a telefonbeszélgetés során úgy érezte, fel kell hívnia a miniszterelnök figyelmét annak fontosságára, hogy ne szítsák tovább az amúgy is törékeny helyzetet a törvény elfogadásával, amely további megosztottsághoz és esetlegesen ellenőrizetlen helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin. 

"Ezzel kapcsolatban a legutóbbi, Szlovákiában történt tragikus esemény példaként és utalásként hangzott el arra vonatkozóan, hogy hová vezethet egy ilyen nagyfokú polarizáció még Európában is" – fogalmazott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk