A hatósági árral is lehet folytatni a tesztelést, csak a pluszszolgáltatásokról le kell mondani

Belpol

Szeptember 21-től a kormány maximálta a PCR-tesztek árát. Szerintük az egészségvédelem miatt, de kérdés, valóban jól járunk-e ezzel.

A csütörtökön megjelent friss Magyar Narancsban több piaci szereplővel beszélgettünk arról, hogy mit okoz nekik a hatósági ár, hogyan tudják tovább folytatni a tevékenységüket. Íme egy rövid részlet a cikkből.

„Az a személy, aki a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot térítés ellenében veheti igénybe”, legfeljebb 19 500 forintos díj fizetésére kötelezhető – áll a szeptember 18-án megjelent Magyar Közlönyben. A rendelkezés szeptember 21-től érvényes, vagyis aki ezen a héten saját költségén PCR-tesztet csináltatna, már nem kell 30–35 ezres kiadással számolnia. Gulyás Gergelytől Dömötör Csabáig többen elmondták a kormánytagok közül, azért van erre szükség, mert a koronavírus-járvány elleni védekezésben nem „nyerészkedhetnek” a magánszolgáltatók, az egészséghez való jog mindennél előrevalóbb.

A szolgáltatók viszont nem így gondolják. Az intézkedés értelmében 17 ezer forintot lehet kérni a laborvizsgálatért és 2500-at a mintavételért. Utóbbi igen alacsony annak fényében, hogy az egészségügyi dolgozó potenciális fertőzöttek között tölti a napját és levesz akár napi száz mintát is. Az ő javadalmazásához (mintánként 1500−2000 forint) hozzá kell adni a védőfelszerelést és a fertőtlenítőszereket, illetve a prémium körülményeket (nem zsúfolt váróteremben ácsorgunk, és talán még kérdezni is lehet a mintát vevő személytől). Ezért az intézkedés a csak mintavétellel foglalkozó cégeket érinti igazán rosszul: a maximalizált ár bevezetésének hírére több szolgáltató jelezte, hogy emiatt bizonytalan ideig felfüggeszti a PCR-tesztelést.

A laborok számára viszont a 17 ezer forintos felső határ első ránézésre nem tűnik katasztrofálisnak. „Mi eddig is 17 500 forintért adtuk a PCR-tesztet – mondja Széll András, a MikroMikoMed Kft. ügyvezető igazgatója –, úgyhogy a hatósági árral folytatjuk a munkát. A sürgősségi felárak viszont már nem férnek bele ebbe, ahogy a hétvégiek sem. Normál esetben hétköznapokon végezzük a teszteket, de most igen nagy a terhelés, a kezdeti napi átlag 50–60 teszt volt, ez mára inkább 500–800. Ha viszont szombat−vasárnap tesztelnek a kollégák, akik így is éjjel-nappal dolgoznak, azt meg kell fizetni, az pluszköltség. A hatósági árból ezt nem lehet kihozni.” Széll azt mondja, ők kisebb mikrobiológiai labornak számítanak, a nagy laborokhoz képest alacsonyabb a rezsiköltségük, ezért tudnak alacsony áron is tesztelni. A mintavételt viszont nem vállalják, ennek elvégzésére és beszállítására több tucat magánszolgáltatóval állnak szerződésben.

A cikkben szakértőkkel beszélgetve arra is próbálunk megoldást találni, hogy miért is volt szükség a PCR-teszt árának maximálására és hogyan rendeződhet át ezután a tesztelési piac. Vegye a lapot, vagy fizessen elő rá itt!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk