Megerősítette az Emmi, kiszámlázzák a tb-adósoknak a tartozásukat

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 25.

Belpol

A szolgáltatást nem tagadják meg senkitől, de az ellátás díját a későbbiekben kiszámlázzák. Július 1-jén lépett életbe az új társadalombiztosítási törvény, de augusztusban már módosították is.

Mire számíthat az a tb-adós, aki utólag nem tudja megfizetni a sürgősségi ellátás díját?" – tette fel a kérdést írásban Stummer János jobbikos képviselő Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteréhez.

A miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta, hogy a szolgáltatást nem tagadják meg senkitől, azt a jogviszony előzetes vizsgálata nélkül biztosítják, az ellátás díját viszont a későbbiekben kiszámlázzák.

Rétvári válasza szerint csak abban az esetben nem jogosult az ingyenes ellátásra egy beteg, ha "a NAV többszöri felszólítása ellenére sem fizette meg az egészségügyi szolgáltatási járulékot és a tartozás mértéke meghaladja annak 6 havi mértékét".

Az államtitkár egyúttal emlékeztetett, hogy az állam ingyen garantálja a szociálisan rászorulóknak az ingyenes egészségügyi ellátást, akárcsak a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a hajléktalanoknak vagy az álláskeresőknek.

Az új társadalombiztosítási törvényt még 2019 karácsonya előtt sebtiben szavazta meg a parlament. Az új szabályok hat és fél hónap felkészülési idő után, 2020. július 1-jén léptek életbe. Eszerint, aki hat hónapig nem fizet társadalombiztosítást, az csak akkor kaphat halasztható egészségügyi ellátást, ha kifizeti annak a teljes árát. Ezidáig a sürgősségi ellátás ingyen járt, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztusban kiadott rendelete szerint a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes taj-száma.

Figyelmébe ajánljuk