A helyettes államtitkár kifejezetten szeret emojikat használni
racz-zsofia-helyettes-allamtitkar-kinevezese_top_story_lead.jpg

A helyettes államtitkár kifejezetten szeret emojikat használni

  • narancs.hu
  • 2020. június 23.

Belpol

Rácz Zsófia a Magyar Nemzetnek kijelentette: Ne nézzük le az emojikat!. Azt is hozzátette a kormánylapnak: a „fake news világában már az is komoly kihívás, hogy eldöntsük, melyik hírforrásban bízzunk meg, melyik információ hiteles.“

Megszólalt végre Rácz Zsófia, aki először azzal került be a hírekbe, hogy 22 évesen, diploma nélkül nevezték ki helyettes államtitkárrá. Még törvényt is módosítottak miatta. Később aztán azzal került be a hírekbe Rácz Zsófia, hogy nem volt hajlandó interjút adni az őt megkereső újságíróknak. Most viszont leült beszélgetni a Magyar Nemzet újságírójával.

Rácz azt mondja, „szívesen beszélgetek azokkal is, akik megkérdőjelezik a kinevezésem jogosságát“, de valamiért nem kormánypárti sajtónak még nem adott interjút. A miértre azt felelte: „Azt az elvet próbálom követni, hogy akkor nyilatkozom, ha van miről. Közvetlenül a kinevezésem után csak azért, hogy beszéljek, nem éreztem szükségét annak, hogy interjút adjak, hiába kerestek meg nagyon sok helyről. Gyorsan kiderült, hogy a tőlem interjút kérő médiumok nem a szakmai múltamra, a terveimre kíváncsiak, hanem abban az időszakban egy jól kommunikálható politikai termék voltam a szemükben, igyekeztek engem felhasználva is alátámasztani egy általuk kitalált történetet. Ebben a játékban nem vettem részt, és a jövőben sem fogok. Az én feladatom, hogy a fiatalokkal beszélgessek, az ő hangjukat hallassam, ehhez pedig, ahogy mindenki láthatja, minden olyan platformot kihasználok, ahol el tudom őket érni.“

Azt talán Rácz sem gondolja komolyan, hogy a "fiatalok" Magyar Nemzetet olvasnának. Azt viszont elmondja, hogy a fiatalok nem a Facebookot használják, hanem az Instagramot, ezért ő ott tartja a kapcsolatot a fiatalokkal, ott még kérdésekre is szokott válaszolni.

„Ne nézzük le az emojikat! Miért baj az, ha egy fiatal képes kifejezni a véleményét akár egy kis ábrával is? Bizonyos felületek nem az elmélyült beszélgetések terepei, ott nem a hosszan kifejtett álláspontokat kell keresnünk“, vette védelmébe Rácz a kis ábrákat.

„Én például kifejezetten szeretek emojikat használni. Ugyanakkor sok olyan fiatalt ismerek, aki egyáltalán nem szereti ezeket.“

Rácz elárulta azt is, mivel foglalkozik helyettes államtitkárként: mintegy „közvetítő- fordítószerepet“ tölt be a fiatalok és a döntéshozók között. „Idén az érettségi szervezéséről hozott döntéseket is igyekeztem segíteni azzal, hogy összegyűjtöttem és képviseltem a fiatalok észrevételeit. Az új diákhitelről szóló lehetőségről igyekszem a lehető legtöbb fiatalt tájékoztatni“, hozott pár konkrét példát a politikus.

A fiataloktól pedig nem csak Instagramon érdeklődik; a járvány előtt járta az országot és személyesen beszélgetett fiatalokkal. Ott pedig azt tapasztalta, hogy a fiatalokat első sorban a nehézkes lakáshoz jutás, a fenntartható fejlődés és az oktatás érdekli leginkább.

„A fake news világában már az is komoly kihívás, hogy eldöntsük, melyik hírforrásban bízzunk meg, melyik információ hiteles.“, mondta Rácz a Magyar Nemzetnek.

Figyelmébe ajánljuk