Költöznie kell a Politikatörténeti Intézetnek, közleményben kérnek segítséget

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 7.

Belpol

Azokhoz fordulnak, akiknek "fontos egy államtól független, a baloldali értékek iránt elkötelezett, szabad és szolidáris intézmény".

"Reméljük, minél többeknek fontos egy olyan, az államtól független, a baloldali értékek iránt elkötelezett, szabad és szolidáris intézmény, amely – a jelenlegi, mindent kontroll alatt tartó törekvésekkel szemben – a múltat nem átírni, hanem megismerni szeretné" - közleményben kér segítséget a Politikatörténeti Intézet.

A Fővárosi Ítélőtábla 2020. július 14-i ítéletében jóváhagyta azt az ítéletet, ami szerint a Politikatörténeti Intézetnek harminc napon belül el kellene hagynia az Alkotmány utcai székházát. Az ingatlant pedig kiürített állapotban át kell adnia az államnak, mindezt anyagi ellentételezés nélkül.

"Újabb kísérlet történik tehát a megsemmisítésünkre, a CEU, az MTA és az 1956-os Intézet után a tudományos élet egy újabb bástyájának ledöntésére" - írják.

Az intézet a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, de mivel ennek nincs halasztó hatálya, el kell kezdeniük a költözködést. Kiemelik azonban, hogy bíznak abban, a kormány nem alkalmaz kettős mércét, és akárcsak a gyöngyöspatai szegregációs perben, a kormány itt is kifejezetten kéri majd, hogy az érintettek várják meg, milyen határozat születik az általa benyújtott felülvizsgálati kérelem ügyében.

Figyelmeztetnek, hogy a költözés komoly problémát jelent, ugyanis:

  • "Képtelenség a nálunk őrzött közel 2600 iratfolyóméternyi – vagyis 2,6 kilométernyi – levéltári és könyvtári iratot egy hónap leforgása alatt megfelelően leltározni és biztonságosan, a szigorú szabályokat betartva, pontos nyilvántartás elkészülte után másik helyre szállítani."

  • "Ráadásul a levéltári anyag egy részét korábban forma szerint az állam már elvette tőlünk, de ezeket az államosított iratokat még mindig nem vitték el az épületből. Ebből is látható, hogy a jelenlegi kormányzat számára csak üres szlogen a nemzet, a történelem és a múlt teljes körű megismerése, hiszen ellenkező esetben már találtak volna helyet a számukra oly fontosnak feltüntetett anyagnak. Valakinek márpedig mindenképpen gondoskodnia kell a történeti dokumentumok felelős őrzéséről, ahogyan azt mi tesszük addig, amíg lehetőségünk van rá. Mert nekünk tényleg Magyarország és annak történelme az első."
A 444.hu emlékeztet, hogy itt arra az az 1944-89 közötti időszakból őrzött iratanyagukra gondolhatnak, amelyet egy korábban ellenük indított perben elvesztettek, mert a levéltári törvény értelmében át kellett volna adniuk a Nemzeti Levéltárnak.


Ahogy írják, most a költözés előkészületei folynak, és a kényszerű költözéshez pedig segítséget kérnek:

"Bízunk benne, hogy lesznek olyan áldozatkész polgárok, szervezetek, intézmények, önkormányzatok, amelyek segítenek minket a bajban. Reméljük, minél többeknek fontos egy olyan, az államtól független, a baloldali értékek iránt elkötelezett, szabad és szolidáris intézmény, amely – a jelenlegi, mindent kontroll alatt tartó törekvésekkel szemben – a múltat nem átírni, hanem megismerni szeretné. Amennyiben már tudjuk, hova költözhetünk, közzétesszük; sőt a közönségünk, támogatóink segítségét is kérjük majd, mert az előttünk álló, legnagyobb feladathoz egyedül kevesek vagyunk. Közösen azonban ezzel a kihívással is megküzdünk, és bármit akar a hatalom, nem fog megszűnni az intézet" - zárják a közleményt.

 

Megegyezés helyett megsemmisítés - Földes György ügyvezető, Politikatörténeti Intézet

Erőszakkal kényszerítik a költözésre, vagy megfelelő ellentételezéssel tudja elhagyni székhelyét, a hajdani Igazságügyi Palota egyik szárnyát a Politikatörténeti Intézet (PTI)? Ez a tétje annak az évek óta zajló pernek, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. indított a magyar állam nevében.

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.