A honvédelmi bizottság visszahívná Demeter Mártát a NATO parlamenti közgyűléséből

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. november 22.

Belpol

Az LMP politikusa szerint kicsinyes bosszúkísérlet, valamint figyelemelterelés zajlik a Gruevszki ügyről.

Határozati javaslatban kéri Kövér László házelnöktől az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, hogy hívja vissza Demeter Mártát, a bizottság LMP-s alelnökét a NATO parlamenti közgyűléséből - közölte az MTI. Az erről szóló határozati javaslatot 4 kormánypárti képviselő igen, és Demeter Márta nem szavazata mellett fogadta el csütörtöki ülésén a testület.

Az ülés szünetében Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta: nem nyilvános katonai adatot nyilvánosságra hozni egy olyan "vörös vonal", melynek átlépése nem maradhat következmények nélkül. Mint felidézte: Demeter Márta, a honvédelmi bizottság alelnökeként nem nyilvános katonai repülési adatokhoz jutott, s azokat nyilvánosságra hozta. Ezzel - mint megjegyezte - Demeter Márta megszegte parlamenti esküjét, mert abban az is benne van, hogy a képviselő a "szolgálati titkot megtartja".

Kósa Lajos szerint Demeter Márta egy 3 éves kislány személyes adataival élt vissza, mikor azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya utazott a katonai gépen. Elmondta: Magyarország a NATO parlamenti közgyűlésébe 7 képviselőt delegál, négy kormánypártit és három ellenzékit. Ezt az arányt tartani szeretnék. Ha az ellenzék megállapodik az LMP is delegálhat egy másik képviselőt a testületbe.

Demeter Márta az ülés után úgy fogalmazott: "politikai színház", "kicsinyes bosszúkísérlet" zajlik, s jogi lépéseket kíván tenni. Emellett úgy vélekedett ez egy figyelemterelési kísérlet a Gruevszki-ügyről. A politikus hozzátette: ő továbbra is ott lesz, és ellenőrizni fogja a kormányzat működését.

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s tagja még a bizottság ülésén úgy értékelt: nem a bizottság, s nem is Kövér László házelnök hivatott dönteni abban, hogy Demeter Márta megszegte-e esküjét. Azt indítványozta : vegyék le a napirendről a határozati javaslatot, s szövegezzék újra. Ezt a kezdeményezést az ellenzék támogatta, a kormánypárti képviselők viszont leszavazták.

Végül a Demeter Márta NATO parlamenti közgyűléséből való visszahívását kérő határozati javaslat szavazásán Vadai Ágnes és a szocialista Harangozó Tamás már nem vett részt, így annak elfogadására csak Demeter Márta szavazott nemmel.

Az LMP-s politikussal a közelmúltban készített a Magyar Narancs interjút:

Demeter Márta: Gyűlnek az indulatok a kormánypárti politikusokban

Az LMP társelnöke úgy látja, nem hibázott, amikor Orbán Viktor lányáról kérdezett. Nyomtatott kiadásunkban interjút olvashatnak Demeter Mártával, az LMP társelnökével, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökével. Demetert feljelentette és nemzetbiztonsági felülvizsgálattal fenyegeti a Fidesz, miután októberben arról tett fel írásbeli kérdést, miért használhatta Orbán Viktor lánya a Honvédség egy repülőgépét.

Figyelmébe ajánljuk