Demeter Márta: "Gyűlnek az indulatok a kormánypárti politikusokban"

Belpol

Az LMP társelnöke úgy látja, nem hibázott, amikor Orbán Viktor lányáról kérdezett.

Nyomtatott kiadásunkban interjút olvashatnak Demeter Mártával, az LMP társelnökével, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökével. Demetert feljelentette és nemzetbiztonsági felülvizsgálattal fenyegeti a Fidesz, miután októberben arról tett fel írásbeli kérdést, miért használhatta Orbán Viktor lánya a Honvédség egy repülőgépét. A kormány állítja, nem a miniszterelnök, hanem egy Orbán vezetéknevű százados utazott a gépen.

Demeter Mártától megkérdeztük, mit gondol a kormány által ennek bizonyítására nyilvánosságra hozott dokumentumokról és az előtte álló eljárásokról. Az LMP társelnökeként az interjúban arról is beszél, egyet lehet-e érteni a Fidesszel a migrációs kérdésben, és jó ötlet-e a főpolgármester-jelölti előválasztás. Részletek következnek.

Demeter Márta: A támadásoknak személyes éle is van, az elmúlt másfél-két évben számos, a kormány számára kellemetlen ügyben – Zaid Naffa vagy Ghaith Pharaon ügye, letelepedési kötvények – végeztem nem eredménytelen feltárómunkát. Képviselői tevékenységem nyilván szúrja a kormány szemét.

Magyar Narancs: Volt a mostani reakciójuknak előjele? Megkeresték akár informálisan, hogy ha folytatja a kellemetlenkedést, annak következményei lesznek?

DM: Nem kerestek meg, de érzékeltem, hogy egyes kormánypárti politikusokban gyűlnek az indulatok. Kínos helyzetbe navigálják magukat, amikor valamire nem tudnak értelmes választ adni. Amikor arról kérdeztem a miniszterelnököt, hogyan üzletelhet a veje egy terrorizmus finanszírozása miatt körözött személlyel, és örökölnek-e valamit Ghaith Pharaon vagyonából, csak annyit tudott mondani, hogy boldog karácsonyt.

MN: Szeptember közepén járt iratbetekintésen a kecskeméti repülőtéren. Tippet kapott? Célzottan keresett valamit?

DM: Korábban is tettem fel kérdéseket arról a két civil utasszállító Airbus repülőgépről, amelyeket a Honvédelmi Minisztérium (HM) ez év elején vásárolt. Perben is állok a minisztériummal, mert nem árulják el, mennyit fizettek a gépekért. Ennek az érdeklődésnek volt része a szeptemberi iratbetekintés, amit indokolttá tett, hogy a sajtó is beszámolt több megkérdőjelezhető utazásról. Nagyon úgy tűnik, hogy a minisztérium állításával szemben az Airbusok nem honvédelmi célra használt járművek, hanem kormánygépek.

MN: Az Orbán Flóra nevű utasról voltak előzetes értesülései?

DM: Ez a kormányzat mániája, nem tudják elképzelni, hogy egy képviselő végzi a munkáját. Egy törvényes iratbetekintés során látottak alapján tettem fel írásbeli kérdést, ami teljesen indokolt volt. Ahelyett, hogy a HM tényszerű választ adott volna, elképesztő kormányzati kommunikációs hadjárat indult ellenem. Ez csak megerősíti a fenntartásaimat.

(...)

MN: Sehol nem hibázott a történetben?

DM: Teljesen indokoltak voltak a kérdések.

MN: Nem kér bocsánatot Orbán Flórától?

DM: Nincs miért bocsánatot kérnem. Nem használtam pejoratív jelzőket. Egy olyan kérdést tettem fel, amit a kormány röviden és tárgyszerűen is megválaszolhatott volna. Nem így tettek. Az ügy pedig már rég nem egy utazásról szól. Az a kérdés, tovább szűkül-e a kormány ellenőrizhetősége Magyarországon, vagy lesznek olyan szereplők, akik készek a végsőkig elmenni, hogy nyilvánosság elé tárják a kormányzat viselt dolgait.

Teczár Szilárd teljes interjúját a csütörtökön megjelenő Magyar narancsban olvashatják. A lapra itt lehet előfizetni.

Neked ajánljuk