Így kell egy közmeghallgatás jelentőségét a nullára redukálni

Belpol

Köz nélküli közmeghallgatást tartottak Gödön. A közvetítést alig nézte valaki, a Samsung akkumulátorgyárral kapcsolatos kínos témák szinte szóba sem kerültek.

A köz nélküli közmeghallgatás lehetőségét tavaly teremtette meg a kormány, így már nem kell a személyesen, szemtől szemben válaszolnia a városvezetőknek a helyi lakosok felvetéseire, elég ha előre beküldött kérdésekre reagálnak, és mindezt közvetítik az interneten. Az intézkedés meghozatala minden bizonnyal nem volt független attól, hogy több településen is heves reakciókat váltottak ki az egyre csak szaporodó akkumulátorgyárak. 

Így történt ez Gödön is, ahol az először tavaly májusi időközi választáson megválasztott, Fidesz-báb Kammerer Zoltán megúszta a kínos kérdéseket egy akkori köz nélküli közmeghallgatáson. Mint ismert, a kisvárosban működik a Samsung SDI akkumulátorgyára. Kammerer az online közmeghallgatás lehetőségével elkerülte megannyi kínos kérdés megválaszolását. (Az is felmerült, hogy a közmeghallgatás szabálytalanul volt megtartva, ugyanis annak részletei nem voltak szabályozva a város szervezeti és működési szabályzatában, de a kormányhivatal ezt végül nem találta problémásnak.)

Nem csinálnak a Samsungból politikai kérdést

2024 júniusában, az önkormányzati választáson Kammerernek sikerült újráznia, ráadásul szervezete abszolút többséget szerzett a képviselő-testületben. Ez nagy változást jelent ahhoz képest, hogy 2019 októberében még az ellenzéki összefogás delegált polgármestert (a széthullás okaival részletesen foglalkoztunk). Kammererék mellett még Szilágyi Lászlónak (DK), valamint Hlavács Juditnak és Töplerné Szaszkó Andreának (Göd-ÉRT Egyesület) sikerült bejutnia a testületbe. Csütörtökön köz nélküli közmeghallgatással egybekötött testületi ülést tartottak, így az októberi új testület felállása előtt ez volt az egyik utolsó alkalom, hogy a lejáró ciklus képviselőit láthatták a kisváros lakói. 

Gödön mindig történik valami a Samsunggal kapcsolatban, amiről lehetne kérdezni a városvezetést. Például májusban magzatkárosító oldószert (NMP-t) találtak a helyi kommunális szennyvízben, illetve a bíróság hatályon kívül helyezte a gyár környezethasználati engedélyét. A minap a lapunk számolt be róla, hogy a kgö területén napelempark létesülhet a vállalat számára.

A lakosok írásban küldhették el a kérdéseiket az önkormányzat számára a fórumot megelőzően, ezekre válaszolt a polgármester. A közmeghallgatás mintegy 20-25 percig tartott, a YouTube-on lehetett figyelemmel követni, alig volt pár aktív néző, nem függetlenül attól, hogy reggel 9 órára volt meghirdetve (és így is nagyjából negyedórás csúszással kezdődött el), amikor mindenki dolgozik.

Kammerer Zoltán azt mondta, voltak olyan kérdések, melyeket a lakosok többször is beküldtek, ezért ezekre „átfogóan” fog reagálni. A polgármester szerint céljuk, hogy minél szélesebb nyilvánosság számára elérhetővé tegyék a fórumot, ezért „mindenki számára komfortos felületet hoztak létre”, ahol „átgondoltan” tehetik fel a kérdéseiket a gödiek. Tavaly vezették be ezt a rendszert, ami szerinte „jól vizsgázott”.

Ezt követően kitért a Samsungra: mint fogalmazott, álláspontja változatlan, továbbra is a gödiek érdekeinek kell érvényesülnie, a Samsungnak minden jogszabályt be kell tartania. Korábban környezetkárosítás vagy rémhírterjesztés miatt feljelentést tett, ugyanis számos sajtóhír jelent meg a vállalat működését érintően. „Ha ezek a cselekmények valóban így történtek, akkor a Samsungnak felelnie kell a környezetkárosításért. Ha azonban az említett sajtóhírek nem megalapozottak, akkor azok alkalmasak a pánikkeltésre és a köznyugalom megzavarására.” A nyomozóhatóság eljárása folyamatban van, egyelőre más tájékoztatást nem tud nyújtani. 

A Samsung SDI gyár – folytatta Kammerer – hatósági, így az engedélyezéssel kapcsolatos jogkörei, tehát a több kérdező által is firtatott gyárbővítéssel kapcsolatos ügyek a kormányhivatalhoz tartoznak, nem is érkezett tőle ezekre reakció. Mint mondta, ha szennyezésekről beszélünk, az önkormányzat kizárólag akkreditált mérési eredményekre hagyatkozhat, „nem híresztelésekre”.

A gödiek egészségét és biztonságát érintő ügyekből továbbra sem szeretnének „politikai kérdést” csinálni, fogalmazott. 

A gyár közelében négy helyszínen fogják mérni a zajterhelést, erre vonatkozóan lefolytatták a közbeszerzési eljárást, zajlik a szerződéskötést. Egy éve ellenőrzik folyamatosan a légszennyezést, minden évszakban zajlottak mérések, ősszel várják az első akkreditált eredményeket. „Korábban ennek az oldószernek [NMP-nek] a mérésére nem volt megfelelő technológia”, a hivatalos mérési eredményeket meg kell várni, mert bármilyen intézkedést csak ezekre lehet alapozni, „nem a szóbeszédre”, ismételte önmagát. A városi monitoringrendszer kiépítése halad, hat helyszínen zajlik az ellenőrző kutak létesítése, elkészültek a telepítésre vonatkozó tervek.

Az „átfogó beszámolót” követően Kammerer Zoltán a egyéni kérdésekre válaszolt, melyek többségében lokális ügyekre vonatkoztak (utak állapota, helyi vállalkozások működése, iskolaépítés stb.). A Samsungot érintően összesen két további olyan kérdés érkezett, amelyre reagált Kammerer. Ezek az alábbiak voltak. 

  • Miért nincs szó egyetlen csatornán sem arról, hogy a gyár a kormány által létrehozott, ún. különleges gazdasági övezetbe tartozik? Kammerer ezt cáfolta, szerinte az övezettel kapcsolatos információkat felteszik az önkormányzat weboldalára, közösségi oldalára, valamint hírlevélben is tájékoztatást adnak. 
  • Fényszennyező-e a Samsung? Ha igen, milyen mértékben lépi át a határértéket? A polgármester szerint az épület külső megvilágítását szabályzó előírás, szabvány számukra nem ismert, építési engedélyezésnél nem képezi vizsgálat tárgyát. „Tehát nem tudjuk” – mondta. 

Az egyéni kérdések után elmondta, hogy érkeztek kérdések hatósági eljárásokra, jogszabályokra vonatkozóan, de ezeket nem célszerű szóban, a közmeghallgatás keretében megválaszolni, ezekkel kapcsolatban az illetékes kollégák fognak tájékoztatást adni. Jó eséllyel a kérdések érinthették a Samsung SDI működését, például a hatályon kívül helyezett környezethasználati engedélyét – de ezekre az érdeklődők – már ha voltak – nem kaptak választ. 

A közmeghallgatást itt lehet megtekinteni:

(Címlapképünkön: Kammerer Zoltán gödi polgármester) 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.