A horvát külügy bekérette a magyar nagykövetet Orbán tengeres kijelentése miatt

  • narancs.hu
  • 2022. május 10.

Belpol

A magyarországi nagykövet Szijjártó Péteréktől kért magyarázatot az interjúrészlet miatt.

Orbán Viktor múlt pénteki, Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy a tervezett EU-s olajembargó nem azonosan érinti a tagországokat, Magyarország pedig azért van hátrányban, mert elvették a tengerikikötőinket. A miniszterelnök kijelentése miatt a horvát külügy bekérette a magyar nagykövetet, a magyarországi horvát nagykövet pedig Szijjártó Péteréktől kért magyarázatot az interjúrészlet miatt – írja a 444.hu, a horvát sajtóra hivatkozva.

Orbán úgy fogalmazott: „természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet”. A miniszterelnök azt is hozzátette: „olyan javaslatot, amely ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja, nem tudunk elfogadni, mert ez a javaslat így, ebben a formájában felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával”.

A közrádiónak adott interjú a Politico közvetítésében jutott el a horvátokhoz, a külügyminisztériumuk pedig közleményt adott ki, amiben elítélték Orbán kijelentését, ahogy 

„elítélünk minden területi követelést szuverén államokkal szemben”. 

A horvát diplomácia arra vár magyarázatot, hogy miért hangoztak el „a jószomszédi kapcsolatokat szükségtelenül romboló kijelentések.”

A közleményre Menczer Tamás államtitkár egy Facebook-posztban reagált. Szerinte félreértésről van szó, Orbán pedig csak egy történelmi tényt említett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk