A Jobbik és a DK állt útjába a gender szakok megszüntetésének kivizsgálását kérő indítványnak

  • narancs.hu
  • 2018. november 14.

Belpol

Nem írták alá Szél Bernadett beadványát. Az ombudsman viszont vizsgálatot indít.

Szél Bernadett és Szabó Szabolcs az Alkotmánybírósággal vizsgáltatta volna meg a gender szak megszüntetésének alkotmányosságát. Azt vetik fel ugyanis, hogy az érintett jogszabály megkérdőjelezi a tudományos autonómiát, és a tanszabadságot, márpedig ezeket jogokat az alaptörvény garantálja.

A beadvány el is készült, de nem adhatták be, ugyanis ahhoz a képviselők negyedének aláírása kellett volna. Azonban ez nem lett meg, mert két ellenzéki párt, a Jobbik és a DK nem állt a javaslat mellé.

Szél az alapvető jogok biztosától is kért még vizsgálatot októberben, ez ciszont célba ért. Székely László ombudsman ugyanis vizsgálatot indított az ügyben: "Eljárásom keretében azt kívánom feltárni, hogy felmerülhet-e az Alaptörvény X. cikkében meghatározott tanuláshoz és tanításhoz, valamint a kutatás szabadságához fűződő jogok sérelme" - írta.

A gender szak megszünetése és a tadumány szabadságának veszélyeztetése ellen jelenleg is sztrájknap és fórumok zajlanak az ELTE TáTK szervezésében, amelyhez több egyetem és tudományos intézmény is csatlakozott már.

Figyelmébe ajánljuk