A Jobbik kezdeményezi, hogy nevezzenek el közteret Budapesten II. Erzsébet királynőről

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 12.

Belpol

Valamint arra kérik a Fővárosi Közgyűlés tagjait, magyarországi útjának 30 éves jubileumára köztéri szobrot vagy emléktáblát állíttassanak, hogy méltón emlékezzenek meg az elhunyt királynőről.

II. Erzsébetet, az Egyesült Királyság nemrégiben elhunyt királynőjét az egész világ gyászolja. Uralkodásának 70 éve alatt elhivatottan és rendíthetetlenül szolgálta a Brit Nemzetközösséget, ami által nemzetközileg is megkerülhetetlen tényezővé vált – hangsúlyozza a Jobbik közléményében. Munkássága során ápolta a tradíciókat, miközben alkalmazkodott is az állandó változáshoz, továbbá sikerült megreformálnia a monarchiát.

Uralkodása alatt országát sokszor megtépázták a történelmi események, de ő mindig elszántan irányította azt. A mai háború sújtotta időkben több olyan vezetőre lenne szükség, mint ő, hiszen mindenki számára a békét szimbolizálta – hangsúlyozza a párt. Mindannyian ismerjük azon mondatát, miszerint "Amikor eljön a béke, jusson eszünkbe, hogy nekünk, a ma gyermekeinek kell a holnap világát jobbá, boldogabbá tenni."

A Rhédey Klaudia grófnő kapcsán magyar felmenőkkel is rendelkező királynő 1993. május 4-én látogatást tett hazánkban is, ezért

"arra szeretnénk kérni a Fővárosi Közgyűlés tagjait, hogy méltón emlékezzenek meg az elhunyt királynőről, továbbá a magyarországi útjának 30 éves jubileumára köztéri szobrot vagy emléktáblát állíttassanak". Megfontolásra javasoljuk továbbá, hogy – a jogszabályi kereteket betartva – minél előbb nevezzenek el közteret II. Erzsébet királynőről Budapesten.

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom fontosnak tartja, hogy azon vezetőknek, akik ilyen hatással voltak a világtörténelemre, tisztelettel és maradandó módon őrizzük az emlékét."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.