A Jobbik közreműködésével összejött az LMP alkotmánybírósági beadványa

  • narancs.hu
  • 2017. április 12.

Belpol

Hogy lesz ebből sorosozás?

Szerdán benyújthatja az LMP alkotmánybírósági beadványát, vagyis utólagos normakontrollt kezdeményeznek. Miután Áder János köztársasági elnök hétfőn aláírta a törvényt, már csak a parlamenti képviselők tehetnek valamit azért, hogy bevonják az ügybe az Alkotmánybíróságot.
Az országgyűlési képviselők negyedének kell nevét adnia ahhoz, hogy egy ilyen beadvány érvényes legyen, ez viszont sehogy sem jött volna össze a Jobbik nélkül.

Kedden kiderült, megvan az 50 ellenzéki aláírás a beadványhoz. A Jobbik támogatja a párt kezdeményezését. De a DK szóban arról tájékoztatta Szél Bernadettet, hogy ők nem csatlakoznak.

A CEU-botrány megmutatta, hogy a Jobbik néppártosodása miért akkora átverés

Szávay István jobbikos az elnökség döntése után némi kísérletet tett arra, hogyan is lehetne kimagyarázni a párton belül is ellentétet szító ügyet. Szávay elmondása szerint lépésükkel sem a baloldalt nem támogatják, sem Soros György mögé nem álltak be, a jogállamiságért álltak ki.

A Jobbik bár eddig hivatalos álláspontja szerint kritizálta Soros Györgyöt és tevékenységét, mégis ellenezte a lex CEU-t, többek közt arra hivatkozva, hogy ilyen alapon akár az erdélyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vagy a Partiumi Keresztény Egyetemek is veszélybe kerülhetne Romániában. Azt meg ugye, ki szeretné.

Az utólagos normakontrolltól függetlenül a törvény mindenképp hatályba lép, az AB testületét pedig semmilyen határidő nem köti, hogy mikor kell döntést hoznia a jogszabály ügyében. Ami kicsit illúzióromboló, de hát érdemes bizakodni az Alkotmánybíróság függetlenségében (LOL).

Az LMP komplett alkotmánybírósági beadványa itt érhető el.

Figyelmébe ajánljuk