A KDNP-s Oltyán József szava dönthet az Indexet birtokló cégben

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 26.

Belpol

Ő képvisel egy közös részvényt.

A KDNP megyei elnökségi tagjának, a médiavállalkozó Oltyán Józsefnek a szava döntő lehet az Indexet is magában foglaló cégcsoport üzleti ügyeiben - írja cégbírósági iratok alapján a g7.hu.

Oltyán Ziegler Gáborral, a CEMP értékesítési igazgatójával közösen vette meg Spéder Zoltán médiaportfólióját, és ők szerezték meg az Index részvényeit birtokló alapítványt alapító céget, a Nanga Parbat Zrt-t is. A Nanga parbat azért fontos, mert ezen keresztül adott esetben változásokat lehet elérni az Indexet felügyelő Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumában. A kuratóriumban jelenleg Bodolai László ügyvéd ül, akit az indexes függetlenség zálogának tartanak.

Nagy kavarás az Index körül: Spéder megvált médiaérdekeltségeitől

Ziegler Gábor kereskedelmi vezető és Oltyán József vállalkozó tulajdonába került a Cemp-X, amely az Indexet birtokló céget is visszavásárolta. Megtörtént a múlt héten előre jelzett tulajdonosváltás a Cemp-X kiadóholding és az Index mögött is, Spéder Zoltán, Bodolai László és a Cemp-x Online Zrt.

A Nanga Parbatot Oltyán és Ziegler a Cemp-x Zrt-n keresztül birtokolják, a Cemp-x-ben mindketten 50-50 százalékos tulajdonosok. Az Index függetlensége szempontjából is kulcskérdés, vita esetén melyiküknél van a döntési jog.

Nos, a G7 most cégbírósági iratokra hivatkozva azt írja, hogy bár Oltyánnak és Zieglernek egyenlő számú részvénye van a CEMP-x-ben, egy közös tulajdonú részvénynél Oltyán van feltüntetve képviselőként.

Ziegler Gábor a lapnak azt mondta, ez csak esetileg alakult így, és a közös tulajdont képviselő Oltyán “kizárólag a részvényesek közös egyetértésével meghatározott tartalommal” gyakorolhatja szavazati jogát.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?