A könyvkiadók egyesülete szerint a könyvrombolás a legszégyenletesebb történelmi emlékek közé tartozik

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 28.

Belpol

„Nem egyszerű véleménnyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével” – véli az MKKE.

„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) megdöbbenve értesült róla, hogy a Magyar Országgyűlés egy képviselője nyilvánosan megsemmisített egy könyvet – pusztán azért, mert nem értett egyet annak tartalmával. Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. Nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!” – írja közleményben az MKKE.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa a múlt héten ledaráltaMeseország mindenkié című kötetet, amiről videót is készített. A könyv hősei olyan szereplők, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak, így került az antológiába meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, roma Pöttöm Panna, mélyszegénységből, vagy bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősök, illetve más, a normától eltérő szereplők.

Fluor Tomi: „Most könyvet égetünk, jövő héten akasztani fogunk? Mi a terv?"

A rapper reagált Dúró Dóra akciójára. „Dúró Dóra ledarált egy olyan könyvet, ami alapjaiban az elfogadásról szól, például arról, hogy ne csúfold a fogyatékkal élőt, ne legyél előítéletes a romákkal és legyen benned érzékenység az öregek felé. Szerinte ezek aberrált dolgok, és számára csak a tökéletes magyar ember tekinthető embernek.

Figyelmébe ajánljuk