A kormányváltás után emeljük a családi pótlékot, 50 százalékkal növeljük a szociális dolgozók bérét

  • narancs.hu
  • 2021. december 27.

Belpol

Ígéri az egyesült ellenzék.

Hétfőtől kezdve négy napon át tart sajtótájékoztatókat az ellenzék különböző szakpolitikai kérdésekben – ezt Simon András jelentette be hétfőn. A volt ATV-s műsorvezető, aki ettől hónaptól Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt stábjában dolgozik, elmondta: a szociális terület után a gazdasággal, az egészségüggyel és oktatással foglalkoznak majd. 

A hétfői sajtótájékoztatón az LMP-s Kanász-Nagy Máté bejelentette, hogy a Márki-Zay vezette árnyékkormány szociális szóvivőjeként dolgozik, majd arról is beszélt, hogy egekben van az infláció, elszabadult a társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység pedig egyre mélyül, „soha nem volt drága karácsonyunk és szilveszterünk, mint idén.” Kijelentette azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök gazdaság- és társadalompolitikája megbukott.

Kanász-Nagy Máté legfontosabb bejelentése az volt, hogy

amennyiben kormányt alakíthatnak, emelik a családi pótlékot, szociális bérlakásprogramot indítanak, és nem feledkeznek el azokról sem, akik fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolják.

A hétfői sajtótájékoztató másik felszólalója volt Jámbor András, a Párbeszéd és egyben az ellenzék közös képviselőjelöltje, aki arról beszélt, hogy „egy évtizede lakhatási válság van Magyarországon. Az egyetlen nagyobb lakhatási projektet, a Diákvárosét, a kormány eltörölte, a helyébe pedig az országot eladósító kínai magánegyetemet akar behozni. De szólt arról is, hogy felmérések szerint az elmúlt évben a budapesti lakásárak tíz százalékkal emelkedtek.

Jámbor beszédében kitért arra, hogy kormányváltás esetén támogatni fogják az önkormányzati és a szociális bérlakások felújítását, valamint panel- és gangfelújítási programot valósítanak meg. Lakhatási támogatási rendszert hoznak létre, támogatják a lakáscafeteria rendszerének kiszélesítését, illetve újraindítják a lakáscélú előtakarékossági programot. Bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a devizahitelesek kilakoltatását, valamint kártérítési alapot hoznak létre a hitelkárosultaknak. Végül azt mondta, hogy kiszélesítik a családi csődvédelem intézményét, illetve visszavezetik az országos szociális rendszerbe a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást.

A szocialista Korózs Lajos bejelentette, hogy a krízissegélyezést vissza akarják telepíteni a települési önkormányzatokhoz. A képviselő azt mondta, hogy a települési támogatás semmire nem volt alkalmas. A politikus megígérte, hogy ha kormányra kerülnek, 50 százalékkal emelik a szociális dolgozók bérét, illetve növelik az otthoni szakápolás óraszámát és a szolgáltatások körét. Korózs végül elfogadhatatlannak nevezte, hogy 13 éve változatlan a közgyógyellátási gyógyszerkeret.

A sajtótájékoztató visszanézhető az alábbi linken:

(24.hu, MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk