A kulturális bizottságon már át is ment az MTA-törvény

  • narancs.hu
  • 2019. június 19.

Belpol

Hiába érvelt ellene a helyszínen is egy kutató.

Támogatta a parlament kulturális bizottsága Palkovics László miniszter törvényjavaslatát, amely leválasztaná a kutatóintézet-hálózatot az MTA-ról, és egy kormányzati befolyás alatt álló testület irányítása alá helyezné az intézeteket - írja az MTA hivatalos honlapja.

A fideszes többség simán megszavazta az előterjesztést, "míg a szocialista Hiller István és a független Mellár Tamás által benyújtott, a kutatóhálózat jövőbeni irányító testületének összetételével kapcsolatos módosító indítványokat elutasította."

A bizottsági ülésen felszólalt Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője.

"Több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével, sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, valamint a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját" - mondta a törvényjavaslatról Lőrincz.

"A jelenlegi javaslat azonban minden bizonnyal csak nyitánya egy jövendő csonkítás- és pusztulástörténetnek. A tervezet ugyanis a magánalapítványként létrehozott Magyar Tudományos Akadémia vagyonának megszerzésére irányul. A kisajátítás akkor is kisajátítás, ha ezt a törvény másként nevezi" - tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk