A Kúria döntött: 5 év börtönbüntetés vár Kocsis István volt MVM-vezérre

  • MTI
  • 2019. november 26.

Belpol

15 milliárd forintnyi kár, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények – a harmadfokú eljárás helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla márciusi döntését.

Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezetőjét még márciusban ítélte a Pécsi Ítélőtábla másodfokon, nem jogerősen öt év börtönbüntetésre. Kocsist társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban találta bűnösnek. A Fővárosi Főügyészség összesen hat ember ellen emelt vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt, azt állítva: munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, az MVM-nek 15 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak, amelyből 12 milliárd térült meg. A vádlottak között az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsison kívül ott volt annak felesége és Szász András volt főtanácsadó is.

A főügyészség a szerbiai erőműfejlesztést, az energianád-programot, valamint tanácsadói szerződéskötéseket kifogásolt, a bűncselekményekhez a vádirat szerint Szász András másodrendű vádlott érdekeltségébe tartozó offshore cégét is felhasználták. A tábla azt azonban nem állapította meg, hogy a bűncselekményeket  bűnszervezetben követték-e el. A határozat ellen a vádlottak felmentésért fellebbeztek, így került az ügy harmadfokon a Kúriához.

A Kúria a harmadfokú eljárásban helybenhagyta a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla bűnösséget megállapító döntését, és a törvény kötelező rendelkezése alapján kétmillió forint pénzbüntetést is kiszabott a vádlottra.

A keddi tárgyaláson a Legfőbb Ügyészség képviselője azt mondta, hogy az ítélőtábla megalapozott döntést hozott, és helyesen állapította meg a vádlottak bűnösségét. Kemenes Csaba, az MVM képviselője a tárgyaláson arról beszélt, hogy a másodfokú ítélet helybenhagyását indítványozta, mert véleménye szerint a tényállás megalapozott és a levont jogi következtetés is helytálló. Kérte, hogy az MVM-nek ne kelljen kifizetnie 5 milliárd forintot az egyik, a vádiratban érintett cégnek.
Kocsis István védője megalapozatlannak nevezte az ítélőtábla által megállapított tényállást. Szász András ügyvédje is felmentést indítványozott, Varga-Sabján László védője pedig arra hívta fel a figyelmet, a vádlott nem is volt abban a helyzetben, hogy tudja, mi miért alakult úgy, ahogy. Úgy vélte, az ítélőtábla a tényekből helytelenül következtetve állapította meg a vádlott bűnösségét, ezért felmentését kérte. Az utolsó szó jogán Varga-Sabján László azt mondta, nem bűnös, nem terheli semmilyen jogellenes cselekmény vagy mulasztás. A másik két vádlott nem jelent meg a tárgyaláson.

A Kúria kedden lényegében helybenhagyta az ítélőtábla döntését, álláspontja szerint a táblabíróság helyesen állapította meg a tényállást és helyesen vont le jogi következtetéseket. A Kúria szerint "irracionális ügyletek" történtek, alapvető szabályokat nem tartottak be a vádlottak és kihagyták az MVM közgyűlését a döntésekből.

A Kúria annyiban pontosította a táblabíróság határozatát, hogy Kocsis Istvánra a törvény kötelező rendelkezése folytán pénzbüntetést is kiszabott, kétmillió forint értékben, Szász Andrásnak pedig 48 millió forintot a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek kell megfizetnie. A jogerős bírósági döntés következménye, hogy az MVM-nek nem kell megfizetnie az egyik törvénytelen ügylet miatt az egyik cégnek polgári bíróság által megítélt ötmilliárd forintot.

Figyelmébe ajánljuk