A Kúria is megállapította: jogszerű volt az SZFE tanárainak sztrájkja

  • narancs.hu
  • 2021. április 26.

Belpol

Végzésében elismerte, a dolgozók akkor is sztrájkolhatnak, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe.

Múlt héten a Kúria megerősítette, amit az ügyben korábban eljárt Fővárosi Ítélőtábla már kétszer is megállapított: jogszerű volt az SZFE tanárai által tavaly szeptemberben kezdeményezett sztrájk.  A Kúria elismeri, hogy a dolgozók nem csak az alacsony bér, vagy a rossz munkakörülmények ellen sztrájkolhatnak, hanem akkor is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe. Így az SZFE-s tanárok 8 pontban megfogalmazott követelésének mindegyike megállja a helyét – közölte a sztrájkoló tanárokat képviselő Ügyvédek a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE).

Mint ismert, az SZFE-nél tavaly lezajlott „modellváltás” eredményeképpen az egyetem döntéshozó szerve, a szenátus jogköreinek jelentős része az egyetem fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány irányítása alá került. Ez a lépés az egyetemi autonómia évszázados fennállásának megszűntét eredményezte. Ez ellen tiltakozásul a tanárok 2020. szeptember 9-én sztrájkbizottságot hoztak létre és egyeztetést kezdeményeztek a fenntartóval. Tekintettel arra, hogy senki nem ült le velük tárgyalni, a sztrájkbizottság szeptember 24-én néhány órás figyelmeztető sztrájkot tartott, majd október 1-től általános sztrájkba fogtak.

Az új vezetés a sztrájk jogszerűségét szinte azonnal megtámadta. A Fővárosi Törvényszék ezt először jogellenesnek találta, de az oktatók fellebbezést nyújtottak be, ezt követően a bíróság a sztrájkot másodfokon, majd újra elsőfokon jogszerűnek ítélte.

Az egyetem oktatói február 19-én jelentették be, hogy befejezik a sztrájkot, de az ellenállást nem adták fel.

(ÜDE)

Neked ajánljuk