A lakossági piaci árnál alig drágábban szállíthat földgázt az MVM egy debreceni városgazdálkodási cégnek

  • narancs.hu
  • 2022. október 10.

Belpol

Köbméterenként nettó 798 forintért.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szállíthat földgázt a debreceni A.K.S.D. Városgazdálkodási Zrt-nek – írja a Napi.hu. A közbeszerzés eredményét a vársogazdálkodási cég közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A 2023. évi földgáz beszerzés 227 516 köbméterre szól – ettől 20 százalékkal lehet több – és nettó 181 millió 647 ezer forintba kerül. Így az egy köbméterre jutó ár 798 forint. Ez nem sokkal több a földgáz lakossági piaci áránál, ami 747 forint. A nyertessel október elsején kötött szerződést az ajánlatkérő. 

A lap a közbeszerzési közlöny alapján összehasonlításképpen azt írja, az állami MVM Szentendrének a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeres, köbméterenként 103 forint helyett 1801 forintos árajánlatot tett gázszállításra, amikor a helyi képviselők ezt nem fogadták el, az MVM 2644 forintos árat ajánlott.

Néhány nappal ezelőtt szintén a Napi.hu írt arról, hogy az MVM Next Zrt. szállíthatja a földgázt az Alkotmánybíróságnak is, nettó 170 millió forintért. A becsült ellenérték 80 millió forint volt. A szerződés alapján 1 köbméter gáz piaci áron nettó 1276 forintba kerül. A 24.hu szerint Szentendre ezek alapján huszonhatszoros áron kapna csak gázt az MVM-től, de más, nem kormánypárti települések is megfizethetetlen energiaárakra, és a szolgáltatók idevágó ajánlataira panaszkodnak.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere nemrég szintén arra panaszkodott, hogy közel 17-szeres ajánlatott kapott földgázra az MVM-től a város, Tordai Bence pedig versenyjogi panaszt tett az állami vállalt ellen az önkormányzatoknak nyújtott földgázellátási árajánlatai miatt.

Az elszabadult energiaárak miatt Karácsony Gergely és több mint egy tucat polgármester levélben kérte a hétvégén Orbán Viktor kormányfőt, hogy hívjon össze nemzeti energiacsúcsot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk