A Liget-projekt szégyene: enyészeté lett a 100 milliós pavilon

Belpol

Már a külső szigetelés is lehullott a 2017-ben átadott pavilonról, amely hónapok óta elhagyottan áll. Az épületről a Városliget Zrt. gondoskodik, amely három éve a Liget megújulásának szimbólumaként mutatta be.

Amikor egy épületnek nincs gazdája, előbb-utóbb arra a sorsa jut, mint a Feszl Frigyes tervei alapján 100 millió forintból megépített városligeti pavilon. A homlokzatról körben lehullott a festék, a szigetelés, a Ligetben sétáló, Széchenyi fürdőbe tartó turisták natúrban láthatják a kőművesek illesztési, habarcsolási technikáját, a téglák, a kötőanyag aktuális állapotát.

A Városliget Zrt. által az Állatkerti körúton felépített három pavilon kudarcos történetével bő egy éve foglalkoztunk, amikor az összesen 300 millió forintba került három körépületbe költözött boltok bajba kerültek, sorban húzták le a rolót.

Katóék leléptek

Akkor még kívülről rendben voltak az, ám azóta az az épület, ahol korábban kürtös kalácsot árultak, a képeken látható állapotba került. Ebben a pavilonban "Kató Néni finomságait" kínálta az azonos nevű kft. Az épület belül is elhanyagolt: piszkot, kartondobozokat, konyhai berendezést hagytak maguk után Katóék.

Omlik a friss vakolat

Omlik a friss vakolat

Fotó: A szerző felvéte

A pavilonok fenntartása a Városliget Zrt. feladata, amelyet meg is kérdeztünk, kinek a felelőssége, hogy ennyire lepusztult az épület. Arra is kíváncsiak vagyunk, milyen funkciót szánnak az ex kürtöskalácsos helyiségnek – viszont kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A Városliget Zrt. korábban azt hangsúlyozta: az új pavilonok felépítése a Liget megújításának első, szimbolikus lépése. Baán László igazgató 2016-ban a pavilonok létesítésekor azt mondta, ideje eltüntetni a fabódés lufiárusokat, fel kell számolni a Ligethez méltatlan állapotokat.

Tartosan zárva

A három pavilonból jelenleg csak a középső üzemel kávézóként, a harmadik – amelyben a 2017-es tavaszi nyitáskor dizájnos ajándéktárgyakat árultak – szintén tartósan zárva.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

 

A minőségi árukínálat valóban minőségi lett, négyezer forintot is elkértek egy bögréért, 20 ezret egy rongybabáért. A kereslet nem pörgött fel, az átadást követően hamarosan ismét feltűntek a lufik, a csokiszeletek, ám ez se vonzott tömegeket, végső megoldásként kezdték a pavilonokat vendéglátós raktárként hasznosítani, üdítős rekeszek, fagylaltozó pultok, székek tárolására.

A Városliget Zrt. a „kínálat átszervezésének” újabb lépésként csábította a Ligetbe Kató Nénit, aki ezer-ezerötszáz forintos áron kínálta portékáit, de végül ő is lehúzta a rolót.

Figyelmébe ajánljuk