„A magyar nevelésügy rendszere rossz pályán mozog”

  • narancs.hu
  • 2016. január 11.

Belpol

A Hálózat a Tanszabadságért csatlakozik a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének és diákjainak felhívásához.

A miskolci pedagógusok – elsőként a magyarnarancs.hu-n közölt – nyílt levélben fordultak a közvéleményhez az oktatási rendszer viharos leépülése-leépítése miatt. Az alábbiakban a Hálózat a Tanszabadságért állásfoglalását olvashatják.

*

A HAT-ban együttműködő pedagógusok nem örülnek a miskolci kollégák levele okán. A levél olyan, a nevelőmunkát ellehetetlenítő problémákat részletez, amelyek hosszabb ideje okoznak gondot. Igazat kell adnunk kollégáinknak: „A gyerekeink, s így az ország jövője forog kockán!”

A HAT-ban együttműködő pedagógusok örülnek annak, hogy a miskolci kollégákban volt bátorság kiállni a nyilvánosság elé, szakmai észrevételeiket nemcsak az oktatásügy irányítóival ismertették meg, hanem az iskolai munka „megrendelőivel”, a szülőkkel, diákokkal, az érdekelt és érintett magyar polgárokkal.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok nem örülnek annak, hogy a pedagógusoknak a korábbi észrevételek után ismét egy jajkiáltással kell felhívni a figyelmet munkájuk lényegi elemeinek ellentmondásaira, a munkakörülményektől kezdve szervezeti kérdéseken át a munka tartalmi elemeiig bezárólag.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok örülnek annak, hogy a Herman Ottó Gimnázium pedagógusainak levelét, az abban foglaltakkal egyetértve az iskola diákjai is támogatják, és e támogatáshoz a Független Diákparlament is csatlakozott.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok nem örülnek annak, hogy az oktatásirányítás e jajkiáltást nem veszi komolyan, reakcióik, vagy éppen azok hiánya azt mutatják, hogy ők érzéketlenek a nevelőmunka első vonalában dolgozó pedagógusok kritikai észrevételeire.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok örülnek annak, hogy a miskolci pedagógusok felhívása élénk sajtóvisszhangot kapott. Úgy értékeljük, hogy ez a társadalom érzékenységét mutatja.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok nem örülnek annak, hogy a köznevelési törvény tervezetének nyilvánosságra kerülése óta következetesen megfogalmazott szakmai kritikája megerősítést kap. Nem örülünk, mert ez azt jelenti, hogy a magyar nevelésügy rendszere rossz pályán mozog, nem fejlődik, hanem visszarendeződik, és egy régmúlt világ korszerűtlen nevelési gyakorlatát jeleníti meg.

A HAT-ban együttműködő pedagógusok örülnek a miskolci kollégák nyilvánosságra hozott levelének, a levél visszhangjának. Úgy véljük, hogy ez egy új kezdeményezés kiindulópontja lehet. Ennek kapcsán fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a HAT következetes marad a magyar nevelésügy hagyományainak és a korszerűség követelményeinek egyaránt megfelelő modernizáció képviseletében.

A Hálózat a Tanszabadságért csatlakozik a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének és diákjainak felhívásához.

 


Figyelmébe ajánljuk