A Magyar Tudományos Akadémia petícióban tiltakozik Orbán tusványosi beszéde ellen

  • narancs.hu
  • 2022. július 28.

Belpol

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a miniszterelnök a magyar nép jövőjét ilyen tudományosan tarthatatlan tannal és veszélyes ideológiával kapcsolja össze.

Online petíciót indított a Magyar Tudományos Akadémia, mellyel Orbán Viktor tusványosi beszéde ellen tiltakoznak. Az akadémia a miniszterelnök szövegének azt a részét kifogásolja, mely a népek keveredéséről, "kevert fajokról" és a "fajkeveredés" elutasításáról szól. – szúrta ki a hvg.hu.

Az MTA kifogásában úgy fogalmaz:

„Az emberi faj egységes, ezért az emberi fajok, illetve keveredésük felvetése biológiailag eleve hibás, az ezekre történő politikai hivatkozás pedig történelmileg kudarcos, katasztrófák sorát okozó eszmerendszert idéz fel. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a miniszterelnök a magyar nép jövőjét ilyen tudományosan tarthatatlan tannal és veszélyes ideológiával kapcsolja össze.”

A petíciót az MTA 67 rendes, külsős és tiszteletbeli tagja írta alá.

Tegnap az amerikai nagykövetség is reagált Orbán beszédére, azt írták:


Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy ami a 20. század vezetőinek rasszista és idegengyűlölő retorikájaként kezdődött, az végül milliók népirtásával végződött.

A miniszterelnök „tiszta náci szövege” miatt lemondott Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk