A magyarok egynegyede már nem agressziónak tartja Ukrajna lerohanását, szerintük Oroszország csak védekezik

  • narancs.hu
  • 2022. május 13.

Belpol

Egyre többen hisznek a propagandának.

Két hónap alatt 8 százalékkal csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – írja a Népszava a  Publicus Intézet felmérésének eredményéről.

A friss adatok szerint Magyarországon a megkérdezetteknek csak 56 százaléka minősíti agressziónak az orosz inváziót.

A korábbi eredményekkel való összehasonlításból pedig az is kiderül, hogy az utóbbi két hónapban folyamatosan és jelentősen csökkent azok száma, akik a háborút indító Oroszországot tartják agresszornak. Ugyanis március elején még a megkérdezettek 64 százaléka, március végén már csal 58 százaléka szerint agresszió Ukrajna lerohanása, ez az arány pedig most még tovább csökkent.

Ezzel párhuzamosan ráadásul március végére 15 százalékról 28-ra nőtt azok aránya, akik a támadást inkább Oroszország védekezésének tartják. Az ezt állítól száma mostanra 25 százalékra ugyan visszaesett, de ez még így is azt jelenti, a megkérdezettek negyede elhiszi a magyar állami médiában is hangsúlyosan megjelenő orosz kormánypropaganda felé hajló hírmagyarázatokat.

A válaszok pártpreferencia alapján is erősen megoszlanak:

  • a Fidesz-KDNP szimpatizánsai csak 42 százalékban gondoljék, hogy Ukrajna lerohanása„inkább agresszió”,
  • az ellenzékhez húzók – a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk hívei nélkül – 85 százalékban gondolják „inkább agressziónak” az orosz támadást.

A felmérés szerint  79-ről 81 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint nem valószínű, hogy Magyarországra is átterjed a háború, viszont az orosz atomcsapás réma erősödött: a megkérdezettek 77 százaléka (a korábbi 73 helyett) nem vagy inkább nem tartja valószínűnek ezt.

Az új mérések szerint Orbán Viktortól Oroszország keményebb elítélését

  • az ellenzékiek 81 százaléka várja el;
  • a kormánypárt szavazóinak azonban csupán 15 százaléka.

z ellenzékiek 81 százaléka úgy látja, hogy Orbán Viktor kormányfőnek a jelenleginél keményebben kellene elítélnie Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, addig a Fidesz-híveknek csak 15 százaléka véli ezt. A pártpreferenciák szerint hasonló megosztottság mutatkozott meg, amikor a kormány háborúra adott eddigi reagálását kellett értékelni.

Kiemelik viszont, hogy a felmérés szerint összességében nőtt azok száma, akik elégedettek azzal, ahogy a kormány eddig reagált a háborúra.

  • A megkérdezettek 66 százaléka mondta, hogy elégedett a kormány reakcióival.
  • 72 százalékos többség pedig nem támogatna-e olyan szankciókat Oroszország ellen, "amelyek miatt többet kellene fizetnie az energiáért”. Ebben a kérdésben is nagy a pártpreferenciák közti megosztottság: a fideszeseknek csupán 6 százaléka lenne hajlandó erre, az ellenzékieknek viszont 61 százaléka. 

Viszont pártpreferenciától függetlenül nagyjából konszenzus látszik abban a kérdésben, hogy  „Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben a nyugat felé kell törekednie.” (A különböző csoportokban legalább 57, legfeljebb 87 százalék egyetértett ezzel a kijelentéssel.)

A felmérésben a megkérdezettek 60 százaléka állította, hogy támogatta vagy támogatja valamilyen módon az Ukrajnából érkező menekülteket.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk