"A kormány a Diákváros teljes területét a kínai elit egyetemnek akarja átadni"

  • narancs.hu
  • 2021. április 7.

Lokál

Korábban kollégiumokat terveztek arra a területre, ahova a kormány kínai hitelből építené fel a kínai egyetemet. 

Levelet írt Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek és Palkovics László innovációs- és technológiai miniszternek a Ferencvárosba tervezett "Budapest Diákváros" beruházással kapcsolatban, miután kiderült, hogy az valójában a kínai Fudan egyetem kampusza lenne. 

Kedden a Direkt36 írt arról a 444.hu-n kormányzati dokumentumok alapján, hogy a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszáért az Orbán-kormány feláldozta annak a budapesti kollégiumvárosnak a tervét, amely nyolc-tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosított volna helyet.

A lap által megszerzett, a február 24-i kormányülésen készült emlékeztető szerint ugyanis a kormány arról döntött, hogy

„az előterjesztés szerinti beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”.

A minisztériumi előterjesztés és a kormánydöntés szerint ráadásul a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne.

A dokumentumok szerint a kínai kivitelezőnek, a több országban korrupcióval és kémkedéssel meggyanúsított Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatnak attól sem kell tartania, hogy nyílt versenyben másik cég nyeri meg a beruházást, a kormányzati dokumentumok szerint ugyanis „a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig

„szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

A Magyar Nemzeti Bank Kína-ügyi főtanácsadója, Horváth Levente tavaly jelentette be, hogy a Fudan 2024-ben már öt-hatezer diákkal és ötszáz tanárral nyitná meg első önálló európai kampuszát, idén januárban a kormány döntött arról is, hogy több mint 800 millió forintból szerzi meg az ehhez szükséges telkeket, nem sokkal később az is kiderült, hogy mindez a ferencvárosi Nagyvásártelepnél lenne

A Direkt36 írása szerint az intézmény Fudan Hungary Egyetem néven futna, és egy kínai-magyar vagyonkezelő alapítvány hozza létre és tartja majd fenn. Az alapításhoz szükséges tőkét és a kampusz építéséhez az ingatlanokat a magyar állam biztosítja, Kína pedig a tervek szerint egy egyelőre nem meghatározott összeggel száll be az alapítvány tőkéjébe, majd a kampusz éves működtetését is vállalná. Az ingatlanok megépítéséhez ugyanakkor óriási kínai hitelt venne fel a magyar állam, mintegy 450 milliárd forintot.

Baranyi a tervekről azt írja, támogatták, hogy Ferencvárosban felépüljön az eredetileg tervezett "Diákváros", 8-10 ezer kollégiumi férőhellyel, a megújult Nagyvásárteleppel mint közösségi térrel, sport- és rekreációs funkciókkal, mert a kollégiumi férőhelyek megépítésével nem csak egy új városrész épülne a ferencvárosi rozsdaövezetben, hanem a budapesti lakhatási válságon is enyhíteni lehetne, vagyis a beruházás közcélt szolgálna.

"A projekt előkészítése a legutóbbi időkig rendben haladt, épp most zárult le az országban egyedülálló értéket képviselő ipari műemlék, a Nagyvásártelep megújítására kiírt nemzetközi tervpályázat. Amikor is robbant a bomba:a Kormány a Diákváros teljes területét a kínai elit egyetemnek, a Fudannak akarja átadni. Ezzel a beruházás kizárólag egy magánegyetem céljait szolgálná közpénzből. Mert nem csak a területet adja át, de fel is építi, majd át is adja az egyetemet és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményeket a kínaiaknak" - foglalja össze Baranyi, hozzátéve, hogy mindebből Budapest többi egyetemének, az oda járó diákoknak, egyáltalán a városnak semmilyen haszna nem lesz. 

Baranyi ezért levelet írt a miniszterelnöknek és a Fudan-felelős Palkovics László miniszternek, amelyben kérte, hogy a kormányzati terveket hozzák nyilvánosságra, és amennyiben a cikkben leírtak megfelelnek a valóságnak, a meghozott döntéseket vonják vissza.

Hozzátette, Budapest szívesen fogadná a világ bármely elit egyetemét, de nem ilyen egyoldalú üzlettel, ahol "minden előny a kínaiaké, nekünk meg csak az adósság jut". 

Figyelmébe ajánljuk