A hét második felétől jelentősen megváltozhat az életünk

  • narancs.hu
  • 2021. április 5.

Belpol

Ha elérjük a 2,5 millió beoltottat, indul a fokozatos nyitás. De mit is jelent ez pontosan?

A mai adatok szerint eddig az oltást eddig 2 362 839 ember kapta meg Magyarországon, közülük 913 012-en már a második adagot is. Ami pedig az időseket illeti, a regisztrált 65 év felettiek 83 százaléka kapta meg az oltást. Ez azért fontos, mert a kormány újabban a beoltottak számához köti a járványügyi korlátozások feloldását. A márciusi végi kormányrendelet értelmében 2,5 millió beoltott elérése után számos korlátozó intézkedés változni fog, a jelenlegi számok alapján pedig az látszik, hogy ezt a határt a hét második felében érhetjük el – ha hasonló ütemben halad az oltás az elkövetkezendő napokban, mint eddig. 

A Portfolio számításai szerint előbb is elérheti Magyarország a 2,5 millió beoltottat. Most úgy tűnik, április 7-8. környékén érhető el ez a szint. Ezt említette vasárnap a miniszterelnök, amikor azt mondta, hogy húsvét után 1-2 nappal jöhet el ez a pillanat.

A 2,5 millió beoltotthoz kötött nyitással azonban több szakember sem ért egyet. „Orbán nem járványszakértő. De tudja, mit beszél. Nagy bajban lehet. Tegnap nem csak csúsztatott, szánt szándékkal hazudott. Azt állította, hogy most már nem a korlátozások állítják meg a tömeges fertőzést. Csak az oltás. Ez egyszerűen hazugság. 2 millió beoltott van, közülük legfeljebb 1 millió immunis. Ezért még semmi más nem állítja meg a vírust, csak a zárás. Ő mégis lazítani akar április közepén. 2,5 millió beoltottnál. Ez egy elmeháborodott ember kétségbeesett kapkodása. A 4. hullám biztos receptje” – állítja például Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt politikusa. Ferenci Tamás biostatisztikust, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja pedig egyenesen úgy nyilatkozott lapunknak, hogy ha az idősek átoltása után feloldjuk a korlátozásokat, azzal elszabadítjuk a járványt. 

De lássuk, hogy milyen változásokra számíthatunk, ha a kormány tényleg nyitni kezd néhány nap múlva.

Kitolódik az éjszakai kijárási tilalom időtartama, este 8 és reggel 5 helyett, este 10 és reggel 5 között lesz tilos elhagyni a lakhelyet.

Változás lesz az üzletek nyitvatartásában is: este fél tízkor zárnak majd a boltok a jelenlegi hét óra helyett.

Kinyithatnak a jelenleg kötelezően zárva tartott üzletek, például a ruhaboltok, bútorboltok és a plázában lévő üzletek is. Új elem, hogy az üzletekben ezentúl 10 négyzetméterenként csak 1 vásárló tartózkodhat bent.

Újra nyithatnak a szolgáltatások is, mint például a fodrászatok.

Fontos, hogy a vendéglátóhelyek továbbra sem nyithatnak ki hagyományos módon, csak elvitelre dolgozhatnak, még a teraszok sem nyithatnak meg.

 

Figyelmébe ajánljuk