A mélypontok éve – Szavazza meg 2014 botrányát!

  • narancs.hu
  • 2014. december 21.

Belpol

Kitiltási ügy, szégyenszobor, villanó aranyórák: szavazza meg, ön szerint melyik volt az év legsúlyosabb belpolitikai botránya!

1. Paks és az oroszok

Putyin és Orbán

Putyin és Orbán

 

A paksi atomerőmű új, igazából szükségtelen blokkjait az orosz állam fogja építeni. Szerkesztőségi cikkünkben ezt írtuk az „évszázad üzletéről”: „Ez így és most leginkább az oroszoknak lehetett fontos: az atomenergia rapid népszerűségvesztése miatt Moszkva még minden lehetséges üzletet szeretne mihamarabb bezsákolni. Putyin elnök a keze fejére húzta Orbán Viktort, játszik vele, és még a hangját is mókásan utánozza."

2. Az Origo kivégzése

Jókedvű fiú

Jókedvű fiú

Fotó: MTI

Nyáron hirtelen kirúgták az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt. Amint azt legrészletesebben a 444 megírta (itt és itt), a szálak egyenesen a kormánypárthoz, azon belül is Lázár Jánoshoz vezettek. A döntés eredményeképp a vezető hírportál meghatározó munkatársainak több mint felét elveszítette. A belpolitikai rovattól a zenei részlegig gyakorlatilag minden eltűnt, ami az Origót azzá tette, ami eddig az évig volt.

3. Pásztor Albert jelölése

Pásztor Albert

Pásztor Albert

 

2009-ben még kínosnak találtatott (jogosan), hogy a miskolci rendőrkapitány cigányozik. 2014-ben viszont gond nélkül Pásztort jelölte Miskolc polgármesterének az MSZP és a DK. Szánalmas magyarázkodásban persze nem volt hiány.

4. Az „urizálás”: Rogán, Szijjártó, Lázár

false

 

Fotó: MTI

Pasapark, úszómedence, Rolex: szavak, amiket ma Magyarországon mindenki pontosan ért. A közpénzek rafinált ellopásának és az ízléstelen magamutogatásnak a szinonimáiként.

5. A civilek nyomasztása

false

 

Fotó: Reviczky Zsolt

A köz boldogulása érdekében rendkívül fontos munkákat elvégző civil szféra veszélyes a kormány számára, mert nem tudja dróton rángatni. A brutális válasz nem is maradt el, az Ökotársra még a készenlétiseket is rázavarták. Az eredmény kész katasztrófa.

6. A Toldi-film elkaszálása

Andy Vajna

Andy Vajna

 

Az a Filmalap, amely a forgatókönyveket minden másnál előbbre valónak tartja, végül mégsem engedte meg Pálfi Györgynek, hogy elkészítse Toldi-filmjét, pedig az még szerintük is az elmúlt 25 év legjobb könyvére épült volna. De Andy Vajnának valami nem tetszett, és most mindenki megtanulhatta, hogy ha neki nem tetszik valami, akkor nincs filmezés, nincsen semmi.

7. A szobor a Szabadság téren

false

 

Fotó: MTI

Hazug, sértő és párját ritkítóan ocsmány, ráadásul suttyomban, sötétben állították fel: bármi volt is az eredeti cél, ez a szobormű lett és marad Orbán rendszerének leghűbb szimbóluma.

8. A kitiltási ügy

false

 

Fotó: MTI

Amióta megtudtuk, hogy mások mellett Vida Ildikót, a NAV elnökét sem engedik ezentúl az USA területére lépni, mert nyilvánvalóan korrupt embereket nem szívesen fogadnak ott, azóta szüntelen majomparádé a magyar közélet. Ezt az anyatigrises interjút például nehéz volna feledni, ahogy azt is, hogy Orbán Viktor igazi balkáni tahó stílusban hívta a kocsma elé André Goodfriend amerikai ügyvivőt.

9. A netadó terve

false

 

Fotó: Németh Dániel

Értelmetlen, anakronisztikus, a szabad információfogyasztás korlátozását célzó – tüntetésekkel szerencsére visszavonatott – tervével Orbán Viktor akkora öngólt lőtt, hogy még most is rezeg a háló.

10. A vasárnapi boltbezárás

A jedik is itt vásárolnak

 

Fotó: Sióréti Gábor

Jövőre 1985 lesz: Amerikát utáljuk, a közmédia hazudik és vasárnap zárva lesznek a közértek… Tömegek esnek el attól a pluszfizetéstől, amit a hétvégi munkáért kapnak, és ami számukra élet-halál kérdése, és az egész országtól elvesznek kicsit a saját szabadidő szabad eltöltésének élményéből. Mindezt a CBA felemelkedéséért.

Figyelmébe ajánljuk