A Mi Hazánk lefoglalta a Pride elől az Andrássy utat, de rendezvényt nem tartanak

  • narancs.hu
  • 2022. július 22.

Belpol

Márpedig a gyülekezési jog nem lenne használható arra, hogy ellehetetlenítsék mások véleménynyilvánítását. 

Szombaton tartják a Budapest Pride felvonulását, a szokásos Andrássy út helyett azonban más helyszínen: a gyülekező a Carl Lutz rakparton, a Dráva utca sarkánál lesz, a tízezres résztvevői számmal tervezett felvonulás pedig majd a Szabadság téren ér véget.

Az Andrássy út azért esett ki a lehetséges útvonalak közül, mert azt a Mi Hazánk már  korábban lefoglalta, ezt ráadásul nagy "sikerként" kommunikálta a párt, azzal a felkiáltással, hogy lefoglalták a szimbolikus helyszínnek számító Andrássy utat a „deviánsok elől”.

A Népszava megkérdezte Novák Elődöt, hogy ha már kellett nekik az Andrássy út a Pride-dal megegyező időpontban, akkor milyen rendezványt is fognak tartani. A Válaszból kiderült: semmilyet.

„Jelen állás szerint nem tartunk saját rendezvényt, az Andrássy utat visszaadjuk a normális embereknek, családoknak”

 – válaszolta a lapnak a párt alelnöke. Tehát a Mi Hazánk tehát csak lefoglalta a helyet, de nem szervez oda semmilyen eseményt.

Arról, hogy ez jogszerű-e, a Hegyi Szabolcstól, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza nyilatkozott, aki elmondta, hoy a gyülekezési törvény felsorolja a tiltóokokat, ha azok egyike sem áll fenn, akkor a rendőrség tudomásul veszi a bejelentést, arra viszont már nincs joga, hogy „megvalósulási” feltételt támasszon, vagy ellenőrizze a gyűlés megtartását.

Tehát formálisan nem valósul meg jogsértés. Hegyi azonban azt is hozzátette, hogy a gyülekezési jog a véleménynyilvánítás szabadsága körébe tartozik, és a határa ott húzódik, ahol mások hasonló szabadsága kezdődik. Tehát:

A gyülekezési jog sem használható arra, hogy ellehetetlenítsék mások véleménynyilvánítását. A Mi Hazánknak a bejelentéssel bevallottan ez volt a szándéka, bár – tette hozzá – a felvonulás ellehetetlenítését természetesen nem sikerült elérnie.

Hegyi szerint egyrészt ez azt is jelenti, hogy a Mi Hazánk nem a gyülekezési jogát gyakorolja, mert a cél nem a véleménynyilvánítás. Másrészt hozzáteszi, hogy elvárható lenne, hoyg a rendőrsg előre tudja, megvalósul-e a rendezvény a bejelentett helyszínen, hiszen a rendőrségnek a gyűlések biztosítására fel kell készülnie.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk