A minisztérium állítja: jogszabály szerint jártak el Ókovács kinevezésekor

  • narancs.hu
  • 2023. június 13.

Belpol

Rögtön csatolták is az egymondatos indoklást a szakmai javaslat ellenében fogant döntésről.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségének a pályáztatása során minden esetben a jogszabályban előírtak szerint járt el - olvasható a szaktárca MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Mint írják, első körben a szakmai bizottság véleményezte a beérkezett, érvényes pályázatokat és javaslatot fogalmazott meg a miniszter részére. Ezt követően Csák János kulturális és innovációs miniszter döntését két alapvető szempont szerint hozta meg, egyrészt a művészeti szakmai beágyazottságot, másrészt egy nagy szervezet vezetésében szerzett komoly tapasztalatot helyezte előtérbe.

A miniszter mindkét szempontból valamennyi jelölt közül Ókovács Szilvesztert találta a legalkalmasabbnak az Operaház főigazgatói tisztségére további öt évre - mutatnak rá a közleményben. A Kulturális és Innovációs Minisztérium az Opera nyertes főigazgatói pályázatát a törvényi előírásoknak megfelelően mint illetékes szervnél, a Pest Vármegyei Kormányhivatalnál elérhetővé tette.

A döntést, az indoklást, a pályázatonként elkészített összegző véleményt, és a szakmai bizottság szavazásának részletes eredményét a törvényi előírásoknak megfelelően, késedelem nélkül, még aznap, május 26-án nyilvánosságra hozta a minisztérium – állítja a KIM, majd magyarázatképpen belinkelték azt a dokumentumot, ami a sajtóban is megjelent. Ebben mindössze egyetlen mondat szerepel miniszteri indoklásként.

Tegnap arról írtunk, hogy a minisztérium úgy nevezte ki Ókovácsot, hogy a szakmai bizottság nem tartotta őt alkalmasnak a tisztségre. Csák János indoklása akkor még nem volt elérhető.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk