A minisztérium először pénzt kért, majd eltitkolta, volt-e zűr a Lázár János feleségéhez is köthető alapítvány támogatásával

  • Magyar Krisztián
  • 2018. február 8.

Belpol

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 22 ezer forintért adott át egy paksamétát Hadházy Ákosnak, de biztos, ami biztos, a lényeges részeket előtte kisatírozták.

Az LMP társelnöke szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szándékosan sumákolt, amikor egy újabb dokumentumcsomagot akart kikérni azzal az 1,2 milliárd forintos uniós támogatással kapcsolatban, amelyet még tavaly kapott meg egy szegedi alapítvány, ahol a kuratóriumi tagok között ott található Lázár János kancelláriaminiszter felesége is. Ahogy arról tavaly szeptemberben már írtunk, a Korábban Érkeztem Alapítvány 2017 nyarán szerepelt sikerrel egy pályázaton, így 1,2 milliárd forintból alakíthatnak ki egy mentorhálózatot, amellyel a koraszülötteket és azok szüleit segítik. A támogatáshoz egy fillér önrészt sem kellett hozzátennie a szervezetnek.

Korábban Hadházy elsősorban nem Lázár János személyes érintettségét – bár az sem elhanyagolható tény – kritizálta, hanem az általa látott megvalósíthatósági tanulmány számai szúrtak szemet neki. Akkor azt állította: erős a gyanú, hogy több túlárazott tételt is beterveztek az egyébként nemes cél érdekében elindított projektbe. Szakértői díjakra, tanulmányok és kutatások elkészítésére, megrendelésre, marketingköltségekre 507 millió forintot szántak, eszközbeszerzésre, beruházásokra és felújításokra 124 milliót, az alapítvány működtetésére, vagyis arra, hogy a pályázatban bemutatott célt meg tudják valósítani, 489,9 millió forint áll rendelkezésre.

Az ügy nagy politikai vihart kavart, a kormánypropaganda beleszállt Hadházyba, Lázár János is megszólalt, de végül elcsendesedett a balhé, bár az még kiderült, hogy a Lázárnéék alapítványához hasonló tevékenységre csupán 600 millió forint támogatást kapott a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány, amely a Dél-dunántúli régióban három megyére kiterjedő mentorprogram kialakítására és működtetésére pályázott. Szintén 600 millió jutott egy debreceni alapítványnak.

Később az is napvilágot látott, hogy a Korábban Érkeztem Alapítványnak úgy ítélték meg az 1,2 milliárd forint uniós forrást, hogy a pályázati költségeik jelentős részét csak megbecsülte a szervezet, holott az eredeti pályázati kiírás egyértelműen feltételként rögzítette, hogy a betervezett összegek alátámasztására árajánlatokat kell bekérni. Ezt követően hosszú huzavona indult az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Hadházy Ákos között, ugyanis a politikus kikérte az alapítvány támogatási kérelmének elbírálása során született dokumentumokat. (A sztorit Hadházy a csütörtöki korrupcióinfóján mutatja be, mi a tájékoztatója előtt beszélgettünk vele a témáról.) A minisztérium először azt közölte, hogy az adatszolgáltatás nekik túl sok energiájukba és idejükbe telik, ezért elkértek 22 ezer 759 forintot az extra munkadíjak fedezésére. Hogy mi került ennyibe néhány tucat oldal beszkennelésére és elküldésére, rejtély, de ennél is nagyobb kérdőjel az, hogy miért takartak ki több részletet a dokumentumokban, például azt, ahol a pályázat értékelési adatlapján a minőségbiztosítási észrevétel szerepelt.

false

De a döntést előkészítő bizottság emlékeztetőjében is vannak kisatírozott részek, nem is kevés. A hétből öt oldalon vannak érdemi megjegyzések a pályázatokról, ezek közül három oldalon teljesen befeketítették a szövegeket, egy oldalon pedig részben.

false

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a kitakarásokat azzal magyarázta Hadházynak írt levelében, hogy a másik két alapítvány adatait satírozták ki, és olyan részeket, amelyekre „az aktanyilvánosság nem terjed ki”. Azt már az LMP-s politikus mondta lapunknak: képtelenség megállapítani, hogy a kitakart részeken hol vannak a másik két sikeres pályázattal kapcsolatos információk és hol a Korábban Érkeztem Alapítványra vonatkozó részek. „Egészen elképesztő, hogy lenyúlnak több mint 22 ezer forinttal, majd eltitkolják azt, amire kíváncsi lettem volna, és amit szerintem meg kellene mutatniuk” – hangsúlyozta Hadházy Ákos, aki szerint az is megdöbbentő, hogy országgyűlési képviselőként több hónapnyi levelezésébe került, hogy megtudja a semmit.

Figyelmébe ajánljuk