A MOK kicsinálása még az uniós pénzekhez való hozzáférést is akadályozhatja

  • narancs.hu
  • 2023. március 2.

Belpol

A konzultáció hiánya mellett a hatásvizsgálatot is számonkérheti az unió.

Az Európai Bizottság hivatalosan arról tájékoztatta az EUrologust, hogy több szempontból is vizsgálni fogják azt az elfogadott jogszabály-módosítást, mellyel lényegében ellehetetlenítette a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) működését – írja az EUrológus.

Felhívták a figyelmet arra, hogy 2019-ben, 2020-ban és 2022-ben is,

az úgynevezett országspecifikus ajánlásokban arra kérték Magyarországot, hogy "hatékony társadalmi párbeszéd, más érdekelt felekkel való kapcsolat és rendszeres hatásvizsgálatok révén javítsa a döntéshozatali folyamat minőségét és átláthatóságát."

Ezt figyelembe véve fogadták el az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet, amely magyar kötelezettségvállalásokat tartalmaz arra nézve, hogy a magyar kormány által kezdeményezett jogszabályok legalább 90 százaléka minimális ideig nyilvános konzultáció tárgyát képezi, és minden olyan jogszabály esetében, amelyről nincs nyilvános konzultáció, megfelelően meg kell indokolni, hogy miért nem teszik ezt meg.

De mint azt az EUrológus írja,  van egy további szempont is, amit szintén a magyar kormány vállalt. Ez arról szól, hogy minden jogszabály esetében – azon kivételes esetekben is, amikor nem volt nyilvános konzultáció – jogszabályi hatásvizsgálatot kell készíteni. Ezt az Európai Unió támogatásával 2010-ben kidolgozott és előírt módszertan alapján kell teljesíteni addig, amíg a helyreállítási tervben szintén szereplő vállalásnak megfelelően új módszertant nem készít a magyar kormány.

Egy bizottsági tisztviselő hangsúlyozta, hogy az orvosi kamarát érintő jogszabály és az előterjesztés módja

releváns lehet Magyarország vállalásainak teljesítése szempontjából.

Jelenleg ugyanis Magyarország csak akkor juthat – a mezőgazdasági alapokat leszámítva – bármilyen uniós forráshoz, ha teljesíti a korrupcióellenes küzdelemmel és az igazságszolgáltatás helyreállításával összefüggő előírásokat. Ezeket nem egyenként, hanem együttesen értékelik majd – jegyezte meg az Európai Bizottság képviselője némiképp vészjóslóan:

Ezen mérföldkövek teljesítését akkor értékeljük, ha Magyarország benyújt minden vonatkozó kifizetési kérelmet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk