A Momentumnak hangfelvétele van arról, hogy pattintotta le őket az ÁSZ

Belpol

Nem mondták meg, hova küldjék az elszámolást, így aztán le is járt az öt napos határidő.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban részletes cikk foglalkozik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatásának felfüggesztésével. Az Állami Számvevőszék büntette így a két pártot, mert azok a volt fideszes képviselő, Domokos László vezette testület szerint nem biztosították kampányköltéseik átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

Az ÁSZ először nyáron kereste meg a két pártot, de levelüket ekkor nem sikerült kézbesíteni. Októberben a Momentum újabb levelet kapott Domokos Lászlóéktól, ebben leírták, milyen dokumentumokat kérnek tőlük, azt azonban nem, hogy hova küldjék ezeket. A Momentum szerint nem szerepelt a levélben annak az elektronikus felületnek az elérhetősége sem, ahová a többi párt feltölthette az elszámolását.

false

 

Innentől idéznénk a cikkből:

"A Momentum pártigazgatója ezek után e-mailben próbált tájékoztatást kérni az adatszolgáltatás módjáról (illetve néhány értelmező kérdést is feltett az ÁSZ-nak), amit az ellenőrzést felügyelő Nagy Imre azzal utasított el, hogy a levélíró nem jelölte meg, milyen tisztséget tölt be a pártban. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője két hangfelvételt is mutatott nekünk: ezeken a párt gazdasági igazgatója telefonon kér információt Nagy Imrétől és az ellenőrzést vezető Nemesvári-Horthy Esztertől.

Előbbi azt mondja, csak írásbeli megkeresésre válaszolhat, utóbbi meg azt, hogy nem adhat felvilágosítást. A Momentum végül postán és e-mailen küldte be a kért adatokat, saját számításuk szerint határidőn belül (később az elszámolást és a számlákat a honlapjukon is közzétették). Az ÁSZ a küldeményt átvette, de a tartalmával nem foglalkozott, számlákat nem kért a párttól, és már november 12-én elkészítette jelentéstervezetét, melynek végkövetkeztetésén – az elszámoltathatóság és átláthatóság hiányán – a párt észrevételei sem változtattak."

A cikkben feltárjuk azt is, milyen büntetéseket szabott ki korábban az ÁSZ az ellenzéki pártokra, és miért tűnik szinte lehetetlen küldetésnek a számvevőszéki döntéseket bíróságon megtámadni. A teljes írást a Magyar Narancs 2019. január 31-i lapszámában találja. A lapra itt lehet előfizetni.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk