A Nemzeti Választási Bizottság szerint jogszabálysértően vették nyilvántartásba a Jobbikot a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választásra

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 24.

Belpol

Jakab Péter pártelnök a Fidesz és az NVB kifogásáról úgy nyilatkozott, „mégiscsak nonszensz, hogy 7 hónap alatt nem sikerült átvezetni a január 25-i kongresszus eredményét a birosag.hu oldalra”.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a tiszaújvárosi választási bizottság a Jobbikot, a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét ugyanis olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Mint ismert, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást. A helyi választók a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd. Formálisan ezen az időközin áll vagy bukik a Fidesz-KDNP kétharmada. A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni.

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) augusztus 18-án vette nyilvántartásba jelölőszervezetként több más párt mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is. Határozatában a bizottság utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény szerint amennyiben a veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak és nyilvántartásba vette a pártot jelölőszervezetként.

A Fidesz azonban jogorvoslati kérelmet nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét nem a képviseletre jogosult személy nyújtotta be.

Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban úgy döntött, hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság a nyilvántartásba vételkor, a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény ugyanis a 90 napos szabály alkalmazásának két feltételt szab: az egyik, hogy a veszélyhelyzet alatt szűnjön meg a képviselő tisztsége, a másik pedig, hogy új vezető tisztségviselőkről ne szülessen döntés.

Az iratokból azonban megállapítható, hogy bár a képviselő megbízatása a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, a párt már január 25-én döntött az új képviselők megválasztásáról. Vagyis nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések, problémák vezettek oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak.

Az NVB ezek alapján megváltoztatta az oevb döntését és visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet a Kúriához fordulni.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Alfahírnek úgy nyilatkozott, hogy „július 7-i keltezéssel július 9-én kaptam meg azt a végzést, hogy én vagyok a Jobbik elnöke, csak valahogy ez még nem emelkedett jogerőre, pedig semmilyen fellebbezésről nem tudunk. Mégiscsak nonszensz, hogy 7 hónap alatt nem sikerült átvezetni a január 25-ei Kongresszus eredményét a birosag.hu oldalra. Így szerintük nemcsak Jakab Péternek, de még Gyöngyösi Mártonnak sincs érvényes képviselete. Az elnökhelyettesünknek a veszélyhelyzet alatt megszűnt ugyan az aláírói joga, ám a veszélyhelyzetről szóló átmeneti intézkedések alapján ez a jog három hónapig kitolódik. A választás iroda szerint azonban ez mégsincs így, mert a tisztújító kongresszus a veszélyhelyzet előtt volt megtartva. Lényegében jogászkodnak, de a céljuk világos: Bíró László ezen a választáson ne tudjon elindulni, és minden jogi érvelést ennek rendelnek alá.”

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.