A Norvég Alap vitája miatt Oslo vonakodik üzletet kötni Orbánékkal

  • narancs.hu
  • 2019. május 20.

Belpol

Az üzlet értéke egymilliárd dollár körüli.

Patthelyzet alakult ki a magyar, az amerikai és a norvég kormány között a tervezett norvég-amerikai kooperációban gyártott rakétavédelmi rendszer megvásárlásával kapcsolatban – értesült több forrásból a Népszava.

A nézeteltérést az okozta, hogy Budapest és Oslo hónapok óta vitázik a Norvég Alap mintegy 70 milliárd forintos támogatásának elosztásáról, amelynek tíz százalékát magyar civil szervezetek kapnák. Norvégia ragaszkodik ahhoz, hogy ezt a részt egy független szervezet ossza szét, míg a magyar kormány azt akarja, hogy a hazai fél is beleszólhasson, melyik szervezetnek jut a pénzből. A vitáról elsőként a Magyar Narancs számolt be, cikkünket itt olvashatja.

Oslo továbbra is kitart az álláspontja mellett, és addig nem hajlandó fegyvereket eladni Magyarországnak, amíg a magyar kormány nem enged. Budapestet viszont pontot tenne a fegyverbeszerzésre. Orbán Viktor ezért - David B. Cornstein amerikai nagykövet zárt körű tájékoztatása szerint – arra kérte az amerikai elnököt, járjon közbe a norvég kormánynál az említett rakétarendszer eladásában.

Az üzlet nagyságrendje egymilliárd dollár körüli lehet, csakúgy, mint az a beszerzés, amelyről korábban már a Direkt36 is írt. Ennek részletei egyelőre nem ismertek, de David Cornstein a 444.hu-nak adott interjújában arról beszélt, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal a rakétarendszert gyártó Raytheon mellett a Lockheed Martinnál tettek látogatást, és „mindkettő nagyon meggyőző volt, úgyhogy reménykedünk, hogy mindkét cégtől vásárol majd Magyarország fegyvereket”. Ebből az következne, hogy a Lockheed Martin által gyártott vadászgépek lesznek a haderőfejlesztés következő fázisának darabjai.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.