„A Norvég Civil Alap vizsgálatát le kell állítani” – Interjú Vidar Helgesennel

Belpol

Miközben a magyar kormány permanens harcot folytat a civil szféra ellen, a norvég fél az Európai Unióhoz fordul segítségért. Mi lesz a válasz? Ki vizsgálhat és mit? És legfőképpen: látunk-e még valaha támogatást a norvégoktól? Norvégia EGT- és EU-ügyekért felelős miniszterét e-mailben értük utol.

magyarnarancs.hu: Hogyan értékeli ön és a norvég kormány a magyar kormány civilek elleni politikáját és intézkedéseit?

Vidar Helgesen: Az EGT Alap és a Norvég Alap azért jött létre, hogy megerősítse az alapvető európai értékeket. A demokrácia fejlődésének pedig egy fontos elemét képezi az erős és vibráló civil társadalom. Nekünk, politikusoknak hallgatnunk kell rájuk, még akkor is, ha kritikusak a kormány politikájával szemben. A civil szervezetek rendőri lerohanása azonban világossá tette, hogy a magyar kormány a továbbiakban is folytatja a civilek zaklatását. És mindez azt is jól mutatja, hogy a magyar kormány mennyire nem tisztelt a civil szféra függetlenségét.

magyarnarancs.hu: Május 9-én felfüggesztették a támogatás folyósítását. Ennek feloldására három követelményt támasztottak, melyből egy teljesült: a nemzeti kapcsolattartó újra visszakerült a Miniszterelnökség alá, de a Kehi-vizsgálatot nem állították le, a legújabb információk szerint októberben várható az eredmény. Ha a vizsgálat lezárul, mi történik? Folytatják a támogatások utalását?

VH: A magyar kormánnyal kötött szerződés értelmében már sokszor elmondtuk, hogy mielőtt feloldjuk a felfüggesztést, az említett három kérdést tisztázni kell, azaz újra létre kell hozni a nemzeti kapcsolattartót, biztosítani kell a lebonyolító ügynökség folytatólagos fenntartását, és le kell állítani a most is tartó úgynevezett „vizsgálatot”, amit a Kehi végez. És persze megállítani a civil társadalom üldözését. Ezek közül mind egyformán fontos és mind a háromnak teljesülnie kell ahhoz, hogy a támogatást újra folyósítani tudjuk.

magyarnarancs.hu: Várható a közeljövőben újabb találkozó vagy tárgyalás?

false

VH: Amint úgy látjuk, hogy a magyar hatóságok elkötelezettek a fennálló problémák megoldásában – beleértve a Norvég Civil Támogatási Alap helyzetét is –, Norvégia hajlandó folytatni a tárgyalásokat, és egy közös megállapodás keretein belül nyitott a megoldások keresésére.

magyarnarancs.hu: A magyar fél kommunikációja – nyílt levelek, nyilatkozatok – kapcsán sokan megjegyezték, hogy támadó jellegű, hiányzik belőle a diplomáciára jellemző nyugodtság. Ön mindezt hogyan értékeli?

VH: Egyetértek, a hangnem valóban meglepő volt, de az igazán súlyos problémát azért mégiscsak a magyar kormány tettei jelentik.

magyarnarancs.hu: A vita egyik sarkalatos pontja a közpénz fogalma körül forog. S magyar kormány értelmezésében a Norvég Alap pénze közpénz, így joga van a Kehi-nek vizsgálni azt. Mások azt mondják, ez norvég közpénz. A szerződésben mi áll pontosan, mi adhat okot a kétfajta értelmezésre?

VH: Az Európai Unióval és a magyar kormánnyal kötött szerződés szerint Norvégia és a másik két donor ország, Izland és Liechtenstein arra kötelezte el magát, hogy közel 150 millió eurót tesz elérhetővé Magyarország számára. Amíg a különböző programok véget nem érnek, és amíg a megállapodás szerint a donoroknak számolnak be a projektek alakulásáról, addig az alapok „donorpénzek”. Például, ha szabálytalanság történik, a donoroknak kell visszafizetniük a pénzt, nem a magyar államnak.

magyarnarancs.hu: Mit gondol a szeptember 8-i rendőri akcióról? Közleményében azt mondta, egyértelmű, hogy a kormány a vele szemben álló kritikus hangokat akarja elhallgattatni, és ellépett az európai értékektől.

VH: Így van, és mindezt most is így gondolom. A szeptember 8-i rendőri razzia teljességgel elfogadhatatlan.

magyarnarancs.hu: Volt valaha Norvégiának bármi problémája az Ökotárssal mint lebonyolítóval, akár az előző ciklust nézve is?

VH: Az Ökotárssal és a partnereivel való együttműködés egyáltalán nem volt problematikus, kötelezettségeit az aláírt megállapodásnak megfelelően teljesítette. Az előző finanszírozási ciklusban volt egy Ernst&Young által végzett vizsgálat, aminek aztán az eredményeit és megállapításait megfontolva készítettük elő a következő megállapodást a Civil Alappal.

magyarnarancs.hu: Önök milyen vizsgálatokat folytatnak, folytattak le? Tervben van egy őszi audit, melyhez előzetesen kérték a magyar kormány részvételét is. Ez milyen lesz, ki végzi?

VH: Valóban, az FMO mint a civil program operátora végez a 13 civil alapra vonatkozó vizsgálatot – beleértve a magyar civil alapot is. Az FMO nemzetközi vizsgáló cégeket alkalmaz arra, hogy lebonyolítsák ezeket a vizsgálatokat – ilyen volt az előző periódusban az Ernst&Young elemzése is. A civil programok magyarországi vizsgálata október első hetében kezdődött. A magyar felet meghívtuk, hogy járuljon hozzá ehhez az ellenőrzéshez.

magyarnarancs.hu: A többi kedvezményezett országban volt már ehhez hasonló botrány?

VH: Nem, ez az első, hogy az EGT és a Norvég Alap kapcsán egy ilyen szituációt tapasztalunk a kedvezményezett országok valamelyikénél.

magyarnarancs.hu: Lázár János azt mondta, ha nem tudnak megegyezni, Brüsszelhez fordulhatnak, az Európai Bizottsághoz, hogy szolgáltasson igazságot. Erről mit gondol?

VH: Őszintén remélem, hogy a magyar kormány elköteleződést mutatva próbálja majd megoldani a fennálló kérdéseket annak érdekében, hogy tovább folytathassuk a tárgyalásokat a megoldások kereséséről a létező megállapodás keretein belül. Ezt az ügyet egyébként már tárgyalták Brüsszelben és sok más európai fővárosban. Mindenki növekvő aggodalommal tekint a magyarországi fejleményekre.

magyarnarancs.hu: Közben ön is megszólította az EU-t: a Financial Timesba írt olvasói levelében egyebek mellett azt írja, hogy az EU nem mehet el szótlanul a demokratikus értékek sárba tiprása mellett.

VH: Sok európai uniós ország osztja az aggodalmamat. Még mindig azt gondolom, hogy az uniónak aktívabban kellene kiállnia a Magyarországon történtek ellen. Az alapvető demokratikus értékek védelme mindannyiunk felelőssége.

Figyelmébe ajánljuk