„A pártvezetés betojt a gatyájába” – értékelte a kizárásáról szóló meghallgatást a gyulai DK-tag

Belpol

Meghallgatta Gyurcsány Ferenc által a pártból kizárni kívánt Leel-Őssy Gábort a DK etikai bizottsága, de a pártvezetésből senki nem jelent meg az ülésen.  

 

Hetven oldalas összefoglaló anyagban és másfél órás, 2021-ig visszamenő időrendi történetsorban mutatta be Leel-Őssy Gábor, a DK korábbi gyulai választókerületi elnöke, az ellenzéki párt tagja, hogy miben és miért nincs igaza Gyurcsány Ferencnek, aki kezdeményezte a párt etikai bizottságánál a kizárását. 

„Ha valaki, Gyurcsány Ferenc vagy a pártvezetés kezdeményezi a kizárásomat, akkor az volna elvárható, hogy eljöjjenek az ülésre, érdemben kifejtsék a véleményüket és vállalják a szembesítést velem – mert én szívesen vitatnám meg velük a kialakult helyzetet. De nagyon úgy tűnik, hogy ezek az urak, bocsánat a kifejezéséért, de nem tudok másképpen fogalmazni: beszartak a gatyájukba és otthon maradtak, nem vállalva a vitát velem. Noha én szívesen vállaltam volna velük a szembesítést” – mondta péntek délután Leel-Őssy Gábor a Narancs.hu-nak, nem sokkal azután, hogy véget ért a kizárása kezdeményezése miatt összehívott etika bizottsági ülés.

Korábban többször is foglalkoztunk azzal, hogy a gyulai DK-tag a június 9-i súlyos helyhatósági és EP-választási vereség után több FB-posztban és médiumoknak nyilatkozva szükségesnek és elkerülhetetlennek nevezte Gyurcsány Ferenc elnök lemondását a DK éléről. Utóbb pedig azt kifogásolta Leel-Őssy, hogy a július 12-re összehívott etikai bizottsági ülésre nem idézték be Gyurcsányt, aki a gyulai tag szerint a mostani kizárásáig tartó folyamat elindítója volt azzal, hogy 2022 nyarán, korábbi vállalásával szemben, a helyén hagyta azt a területi pártigazgatót, akit a fejük felett neveztek ki, és akivel több választókerület nem tudott együtt dolgozni.

Egy elnökségi határozatra hivatkozva az áll az etikai bizottságnak írt és Gyurcsány jegyezte levélben, hogy Leel-Őssy „magatartása és cselekedetei”, így a Fb-posztjai és az ennek nyomán íródott 444.hu-cikk, illetve a Partizánnak adott interjúja sértették a DK alapszabályát. Méghozzá annak azon pontját, amelyik kimondja: „amennyiben a tag tevékenysége ellentétes a párt erkölcsi normáival, politikai céljaival, vagy más módon veszélyezteti a párt céljainak megvalósítását, illetve sérti annak jóhírét”, akkor etikai eljárás kezdeményezhető ellene. 

Ezt a beadványt ismertette elsőként július 12-i ülésén a Domokos Gábor vezette etikai bizottság, majd megadták a szót Leel-Őssynek, aki egy 70 oldalas összeállítást készített a meghallgatásra, ami a 2021 és 2024 közötti időszak idevágó eseményeit mutatta be időrendi sorrendben. Ezt egy projektor segítségével be is mutatta a grémiumnak.

„Másfél óráig beszéltem, olykor indulatosan is, de kellett, mert kijött belőlem az a düh, ami hosszú idő alatt felhalmozódott bennem, ezután ahogy kijöttem a teremből, megkönnyebbülést éreztem. Kértem, világosítsanak rá, mely mondataim nem fedik a valóságot, s azokat is, amelyekkel megsértettem a DK érdekeit és alapszabályát, s mindezt indokolják is meg. Mindent elmondtam, mindent kifejtettem a most mögöttünk hagyott ülésen. Tudatában vagyok igazamnak és jobbító szándékomnak, ha ezek után kizárnak, szívük joga. Ezzel Gyurcsány Ferenc magáról állít ki bizonyítványt” – mondta a történéseket értékelve portálunknak Leel-Őssy. 

A gyulai párttagnak csalódás volt, hogy az etikai bizottsági ülésére sem Gyurcsány Ferenc, sem a pártvezetés egyetlen tagja sem ment el, és nem álltak ki az álláspontjuk mellett. Ezt ő sima megfutamodásként értékelte. Hozzátette, ma is szükségesnek látja Gyurcsány lemondását a pártelnöki posztról, de messze nem csak azért, mert a DK a június 9-i választáson súlyos vereséget szenvedett el, hanem azért is, mert a párt vezető testületeit szerinte haszonlesők és élősködők lepték el, akik mélyen megosztják a tagságot, az alapszervezetek pedig bomlanak fel, vagy munkájuk hatékonysága sokat romlott az elmúlt időszakban.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor a június 9-i választási vereség után egyértelművé tette, hogy szerinte nem követtek el olyan hibákat, amelyek miatt az elnökségnek vagy az elnöknek le kellene mondani. Másrészt szerinte a lemondás, ahogy több más párt esete korábban mutatta, nem is old meg semmit.

Az etikai bizottság ténykedését és magatartását korrektnek nevezte kérdésünkre Leel-Őssy, hozzáfűzve, a döntést később hozzák meg. Annak a reményének adott hangot, hogy a verdiktet valóban a grémium és nem más hozza meg. Hozzátette, szerinte nagy baj van abban a pártban, ahol nem lehet bírálni, vagy csak pozitív, dicsérő kritikát lehet megfogalmazni, valamint ilyen és hasonló esetekben el lehet bújni az alapszabály mögé. „Az ilyen alapszabály nem jó, ki kell dobni az ablakon” – fogalmazott Leel-Őssy a Narancs.hu-nak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk