Gulyás Gergely szerint megfontolásra érdemes, hogy kis különbség esetén legyen automatikus újraszámlálás

  • narancs.hu
  • 2024. július 12.

Belpol

„Ésszerű javaslatnak” nevezte az ötletet. 

„Ez nem egyszerűen csak megfontolásra érdemes, de jó javaslat is. A választási eljárási törvény módosítására az Országgyűlések van módja, lehetősége. Egy ilyen jellegű, a bár technikainak tűnő, – de mint most a gyakorlatban látjuk – egy ilyen fontos módosítás akár konszenzusos lehetne” – ezt válaszolta az atv.hu kérdésére Gulyás Gergely arra kérdésre, hogy kell-e törvényt korrigálni, a választási eljárási szabályokon módosítani, hogy kis szavazatkülönbség esetén automatikus, kötelező legyen az újraszámlálás. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy most 0,005 ezrelékes a különbség Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között, azt mondta: „azt is látjuk, hogy a mostani főpolgármester választáson leadott a 800 ezer szavazat újraszámlálása esetén is a különbség – ami változik  – 0,1 tized százalékon belül marad”. 

„Kis, 1 százalékos, vagy fél százalékosnál is kisebb különbség esetén van csak értelme az újraszámlálásnak. De akkor viszont van! Amikor pedig ezrelékes különbségről – 0,005 ezrelékről beszélünk – akkor magától értetődő és mindenkinek, talán még a vezetésre álló jelöltnek is az érdeke, hogy egyértelmű legyen, mi  a választópolgárok akarata”

– jelentette ki a miniszter. 

Gulyás Gergely „megfontolásra érdemes, ésszerű  javaslatnak” nevezte a kérdésünkre, hogy automatikus legyen-e a szavazatok újraszámlálása ilyen kis különbség esetén. „Az Országgyűlés fontolja meg, nézzük meg a tapasztalatokat” – jelentette ki. 

Mint ismert, a teljes újraszámlálás után is Karácsony Gergely lett a főpolgármester-választás győztese. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk