A pedagógusok többsége esélytelen a 100 százalékos táppénzre

Belpol

Továbbra sem könnyíti meg a pedagógusok dolgát az humánminsztérium azzal, hogy kiadja a teljes táppénzigénylési folyamatot leegyszerűsítő rendeletét. A szakszervezet a tanárok héten kezdődő tesztelésének sem látják úgy értelmét, ha nincs hozzá az teszteredmények utáni tennivalókról szóló jogszabály.

Nem sok reménnyel biztatta háziorvosa azt a dunántúli középiskolai tanárt, aki a napokban adta be 100 százalékos táppénzt igénylő kérelmét. A Narancs.hu-nak nyilatkozó pedagógus szeptember végén észlelte magán a koronavírus-fertőzés tüneteit. Osztályát karanténba helyezték, miután vele együtt több diák PCR-tesztje pozitív lett. A pedagógus tünetei súlyosbodtak, az ajkai kórházba került, ahol tizenöt napon át kezelték középsúlyos Covid-fertőzéssel. Ezt követően tíz napot karanténban töltött otthonában, összesen 28 napot volt betegállományban. Kásler Miklós humánminiszter szeptemberi ígéretére emlékezve – „Minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki az iskolában fertőződött meg koronavírussal, vagy az intézménybeli történés miatt kényszerül karanténba" – beadta erre vonatkozó igényét a kormányhivatal munkaügyi hatóságához. A végső szót a táppénzről a kormányhivatal utáni szinten az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Igazgatóság (OMFI) mondja ki, amely 8-10 nappal a fertőzés után, az elhúzódó tesztelés eredményének ismeretében is nyugodtan hivatkozhat arra: nem bizonyítható, hogy az iskolában történt a fertőződés. Ha nem lett volna Kásler, majd Maruzsa Zoltán államtitkár megerősítő ígérete, ami kiegészült az egyszerűsített igénylésre vonatkozó jogszabály megalkotásával, nem adta volna be kérelmét. "Ha valaki télapónak áll, legyen valami is a puttonyában" – összegezte elvárását lapunknak a pedagógus. A kórházi zárójelentéssel csatolt kérelmét beadó háziorvosa, aki üzemorvosként is dolgozik, igen csekély esélyét látja annak, hogy megkapja a teljes táppénzt - számos, akár több hónapig is elhúzódó eljárás tapasztalatai mondatták ezt vele. A tanár bizakodását az sem erősítette, hogy középiskolája igazgatóját többedmagával együtt egy néhány héttel ezelőtti eligazításon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egyik vezetője arról tájékoztatta, ne számítsanak a teljes táppénzigényléssel kapcsolatos jogszabály kiadására.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) becslése szerint csupán a pedagógusok egyharmada kapja meg a teljes táppénzt arra az időszakra, amíg felépül a koronavírus-fertőzésből. A PSZ álláspontja szerint az oktatásban dolgozók koronavírus-fertőzése esetén a foglalkozási megbetegedés automatikusan vélelmezhető, ha a pedagógus a megbetegedést megelőző időszakban olyan osztályban, csoportban dolgozott, ahol gyermek vagy a gyermek közvetlen hozzátartozója fertőződött meg koronavírussal. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Narancs.hu-nak azt mondta: az EMMI adatai szerint a szeptemberi megbetegedések után 1083 pedagógus kapta meg az igényelt teljes táppénzt. A PSZ azt vélelmezi, hogy számuk már elérhette a kétezer főt. A jogi helyzet továbbra is rendkívül zavaros és rendezetlen, mivel a minisztérium korábbi ígéretével szemben nem szabályozta egyértelműen az eljárást, enélkül pedig a háziorvosok is többféle gyakorlatot követnek országszerte. Ráadásul a pedagógusokra hárul a bizonyítás, hogy igazolják, munkahelyükön fertőződtek meg, így a háziorvos jóindulatán múlik, megkapják-e a 100 százalékos táppénzt. Nehezíti a helyzetet, hogy a háziorvosnak bejelentési kötelezettsége is van a fertőzésről. A PSZ továbbra is azt javasolja, hogy ahol fertőzött családtag van, a gyermeket ne engedjék iskolába, az egyik szülő automatikusan 100 százalékos táppénzre legyen jogosult, így otthon tudjon maradni.

A PSZ azt is támogatná, hogy mivel a krónikus beteg tanárok bizonyos feltételekkel otthonról taníthatnak, de osztályaik az iskolában nem maradhatnak felügyelet nélkül, a diákok felügyeletébe vonják be a végzős pedagógushallgatókat, így több beteg tanár tudna otthonából távoktatni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) online kutatásban kérdezte tagjait és szervezeten kívüli kollégáit. Kétezer válasz érkezett, csupán néhány százalékuk számolt be arról, hogy igényelte a 100 százalékos táppénzt a munkahelyi koronavírus fertőződése miatt. A PDSZ pedagógusoknak szóló tájékoztatójában lehetetlen küldetésnek nevezi a teljes táppénz igénylési folyamatát, kedvező eredményét. Az igazoláshoz szükséges, ám elmulasztott azonnali PCR-teszt hiányában azonnal elbukik az ügy, bár a szakszervezet arról értesült – a múlt héten, nem megerősített változásként –, hogy a kérelmeket kezelő OMFI immár azonnali antigén gyorstesztet is elfogad. A háziorvosokra terhelt adminisztrációs munka - mivel egy igénylőre legalább két órát kell fordítani, ami alatt kiesne a többi beteg ellátásából - szintén a rendszer gyenge láncszeme. A PDSZ tud olyan háziorvosról, akinek egy nap nyolc fertőzött pedagógus kérelmét kellett volna feldolgoznia, ez megoldhatatlan feladatnak bizonyult. A szakszervezet tapasztalatai szerint az igénylési rendszer további buktatója, ha az OMFI-döntés birtokában az iskola vezetője, tartva a vírusfertőzés nyilvánosságra kerülésétől, nem kíván együttműködni a pedagógussal, inkább megbetegedése eltussolásában érdekelt. Ebben a konstrukcióban – a PDSZ tapasztalatai szerint -–kész csoda, ha valaki eljut a teljes táppénz összegéhez. A szakszervezet úgy látja, ez a bürokratikus akadályhegy csak a kormánynak jó, aki a koronavírusban lebetegedett pedagógusok rovására tetemes kiadástól kímélheti meg a költségvetést. A korrekt tájékoztatáshoz a PDSZ a megbetegedett pedagógusokról szóló adatokat hónapok óta hiába kéri az EMMI-től.

A PDSZ a táppénzigénylési eljárást egyszerűsítő kormányrendelethez hasonlóan a pedagógusok héten elrendelt teszteléséhez kapcsolódó intézkedésekről szóló jogszabályt is hiányolja. E nélkül úgy kezdenek tesztelni, hogy nincs hozzá protokoll, nem tudni, pozitív eredmény esetén mire lesznek jogosultak és kötelezettek a pedagógusok, az ellátórendszer, a munkáltatójuk és a munkaügyi hatóság .

Lapunk is kereste az EMMI-t a teljes táppénz igénylésével, Kásler Miklós nem teljesített ígéretével kapcsolatban, de egyik kérdésünkre sem reagált a minisztérium.

Figyelmébe ajánljuk