A Professzorok Batthyány Körének elnöke: A sorosozással nincs gond, mert az nem az értelmiségnek szól

  • Gera Márton
  • 2019. február 20.

Belpol

Interjút adott a Narancsnak Náray-Szabó Gábor, a kormánypárti kör elnöke, aki azt is elmagyarázta, szerinte miért nem gond Mészáros Lőrinc gazdagodása.

A holnaptól kapható Magyar Narancsban interjút olvashatnak Náray-Szabó Gáborral. A beszélgetésnek az volt az apropója, hogy olyan alapítványi felállást javasolt az MTA körüli problémák megoldására a Professzorok Batthyány Köre, ami nagyban hasonlít a kormány által még be nem terjesztett, de nagyrészt már elkészült törvényjavaslatra.

A szervezet elnöke azonban beszélt másról is: szerinte a sorosozással nincs gond, mert az nem az értelmiségnek szól, és Mészáros Lőrinc gazdagodása sem visszatetsző.

Íme, egy részlet az interjúból:

Magyar Narancs: A propaganda sem zavarja?

Náray-Szabó Gábor: Nem kell olvasni. A Batt­hyány Körben is vannak, akiket idegesít, őket arra buzdítom, hogy váltsanak csatornát, és ne olvassák a propagandát.

MN: Ezzel meg van oldva a probléma?

NSZG: Ugyanúgy idegesít engem, ha huszonötször elmondják a tévében, hogy vegyek meg egy gyógyszer-helyettesítő készítményt.

MN: Egy kereskedelmi reklám és a sorosozás közé azért nehéz egyenlőségjelet tenni.

NSZG: Úgy gondolom, hogy a sorosozás esetében nem egy személy elleni akcióról van szó, hanem egy irányzatot egyetlen szóval jelölnek meg, és ez a legegyszerűbb.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

MN: Mégiscsak kipécéznek egy embert, és ellene hangolják a közvéleményt.

NSZG: Én el tudom viselni a sorosozást, de sok embert ismerek, akik szerint sok.

MN: A Professzorok Batthyány Körében van is erről vita?

NSZG: Szokott lenni. De egy dolog nagyon fontos: a sorosozás nem az értelmiségnek szól. Az értelmiség ne érezze magát idegesítve. Azt már lehet mondani, hogy a népet nem szabad butítani, de ez nem biztos, hogy teljesen igaz lenne.

MN: És ez ön szerint felmenti a kormányt?

NSZG: Akkor nem mentené föl, ha Soros György személyét támadnák, de úgy gondolom, hogy nem ez történik.

(...)

Az interjúban szóba került az MTA ügye is:

MN: Az önök javaslatára hogyan reagált az MTA vezetése és Palkovics László?

NSZG: Írtak egy levelet, és mindketten azt írták, hogy tárgyalási alapnak tekintik.

MN: Ez azt jelenti, hogy a mostani tárgyalásokon a Professzorok Batthyány Köre is jelen lesz?

NSZG: Nem. Ha meghívnak, köszönettel vesszük, de nem hiszem, hogy igényt fogunk erre tartani.

MN: Akkor miből gondolja, hogy az önök koncepciója megvalósul?

NSZG: A válaszlevelekből, amelyekben azt állt, hogy továbbgondolhatónak tartják ezt a javaslatot.

MN: Azzal egyetért, amit Parragh László iparkamarai elnök mondott, hogy az alapkutatásokra nincs szükség?

NSZG: Árnyalnám a dolgot, illetve megpróbálnám megérteni, hogy miért tette ezt a kijelentést Parragh László. Kérdés, hogy ezek a szereplők miért nyilatkoznak negatívan az alapkutatásokról. Azt hiszem, hogy állami forrásokért megy itt a verseny, és nem látják, hogyan hasznosulhat az a sok pénz, amit az állam az alapkutatásokra költ.

Az Akadémia és Palkovics csörtéjét még hosszan elemezte Náray-Szabó, ahogy az is szóba került, hogy hátrébb kell-e sorolni a humán tudományokat, menynit kell költenie Magyarországnak atomkutatásra és Arany János életművének elemzésére. A kémikus azt is elárulta, mi a baja az MTA melletti tüntetésekkel, és tart-e attól, hogy a tudósok hátrahagyják az országot.

A teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja. A lap csütörtöktől kapható a standokon, vagy megrendelheti itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk