A rendőrség szerint nem lehet italt árulni elvitelre

  • narancs.hu
  • 2021. január 29.

Belpol

Ezért büntették meg a belvárosi Központ nevű vendéglátóhelyet a múlt héten.

A Központ nevű vendéglátóhelyet Budapest belvárosában múlt pénteken bírságolta meg a rendőrség a járványügyi korlátozások megszegése miatt. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Magyar Hangnak válaszolta meg a büntetés kiszabásának pontos okát. A BKK azt írta ugyanis, hogy „a kormányrendelet a vendéglátó helyeknek kizárólag elvitelre alkalmas ételek kiadását engedi”. 

Ez azt jelenti, hogy a Budapest belvárosában működő bár azzal szegett szabályt, hogy  pénteken kinyitott, és elvitelre árult italokat. A rendőrség szerint utóbbit ugyanis nem tehette volna. 

A Magyar Hang megjegyzi, ez már csak azért is érdekes, mert a rendőrség nem szól arról, hogy csak az alkoholtartalmú italok elvitelre árulása jelent-e problémát, hanem azt írja, önmagában az italok elvitelre árulása. Az elviteles italok ilyen tiltása azonban nem jelenik meg egyetlen rendeletben sem - teszik hozzá a cikkben. 

Hozzáteszik, hoyg a rendőrségnek ez a szabályértelmezése azt jelentené, hogy jelenleg minden olyan vendéglátóhely szabálytalanul működik, amely bármilyen italt, kávét, üdítőt, forralt bort ad ki elvitelre. 

Hozzáteszik, hogy még bonyolultabbá teszi a helyzetet az, hogy az Index kérédése éppen az Operatív Törzs válaszolta azt, hogy önmagában italt -alkoholtartalmút is - lehet árusítani elvitelre, csak éppen  a maszkviselési kötelezettség miatt, ahol ez el van rendelve, nem lehet az italt közterületen elfogyasztani. Ilyes esetben azonben nem a helyet, hanem a személyt kellene a büntetésnek érintenie.

A rendőrság a Központot azonnali hatállyal 30 napra - módosítva 60 napra - bezáratta és 500.000 forint pénzbírságra kötelezte.

Figyelmébe ajánljuk