A román Országos Diszkriminációellenes Tanács eljárást indít Orbán Viktor ellen

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 17.

Belpol

A tusványosi beszéde miatt.

Míg a magyar ügyészség - bűncselekmény hiányában - nem kívánt foglalkozni Orbán Viktor tusványosi beszédével, addig a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) nemsokára eljárást indít, amely során hivatalosan is beidézik a magyar miniszterelnököt - írta meg a a Népszava.

A lapnak az eljárás megindításáról Asztalos Csaba, a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke nyilatkozott, aki elmondta, hogy az említett szerv feladata, hogy minden állampolgári megkeresést megvizsgáljon, méghozzá viszonylag rövid határidővel, hiszen a "a társadalom érdeke, hogy mielőbb döntés szülessen".

Az Orbán Viktor beszédében elhangzott  „rasszista és idegengyűlölő kijelentések" miatt a CNCD-nél Alexandru Muraru, a Nemzeti Liberális Párt képviselője tett feljelentést múlt pénteken, aki egyébként Románia kormányának az emlékezetpolitika előmozdításáért, valamint az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különleges képviselője.

Az ügyet ettől még nem kezelik kivételezetten, ugyanis a szervezet minden bejelentést, panaszt vagy hivatalból indított vizsgálatot azonos súllyal kezel. Jelen helyzetben azonban az bonyolítja az ügyet, hogy még nem volt precedens arra, hogy egy külföldi, ráadásul magas politikai tisztségben levő közszereplő ellen kelljen eljárást indítani. 

Asztalos Csaba elmondta, a folyamat úgy zajlik majd, hogy a bukaresti magyar nagykövetségen keresztül elküldik az idézést Orbán Viktornak, amihez csatolják a panaszt. +Gyűlöletbeszéd esetén általában rövid határidők vannak, mert a társadalom érdeke, hogy mielőbb döntés szülessen. Ez esetben is a beidézésre vélhetően kéthetes határidő lesz. A magyar miniszterelnök eddig küldheti el álláspontját a kérdésben. Persze, csak ha akarja, mert kötelezni nem tudjuk" - tette hozzá Asztalos, kifejtve, hogy valószínűleg az eljérés nem lesz végigvihető Orbán Viktor diplomáciai mentessége miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk