A szabolcsi agrárkamarai elnöktől vette a külügy a karácsonyi krumplit

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Belpol

Az agrárkamarai elnök szerint önkormányzatokat is megkerestek hasonló ajánlattal, mert nem volt hova eladni a termést. 

Mint arról beszámoltunk, karácsony előtt almát és krumplit tartalmazó ajándékcsomagot kaptak a Külgazdasági- és Külügyminisztérium dolgozói. Menczer Tamás államtitkár akkor azt mondta, "bajba jutott szabolcsi gazdáktól vásárolt terményeket" a minisztérium, "olyanoktól, akik a jelenlegi nehéz helyzetben az árut nem tudják eladni".

Az Átlátszó azonban közadat igényléssel kikérte az adásvételre vonatkozó szerződést, a válaszból pedig az derült ki, hogy a terményeket egy bizonyos Rácz Imrétől vásárolták, aki történetesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

A portálnak a minisztérium csak annyit válaszolt:

"2020. évben a Külgazdasági és Külügyminisztérium 1.000 zsák 10 kg-os burgonyát és 1.000 tálca (7 kg/tálca) vegyes alma válogatást vásárolt Rácz Imrétől, összesen bruttó 2.499.995,- Ft értékben."

A megyei agrárkamarai elnök a lapnak nem tagadta, hogy róla lenne szó, csak azt írta, hogy úgy érzékeli, a "feltett kérdésben a KKM megadta Önnek a kért válaszokat, ahhoz nem kívánok hozzáfűzni semmit". 

Rácz ugyanakkor a válaszában írt a megyei gazdálkodók problémáiról, és azt írta, miközben a megyében 2020-ban az előző éveket meghaladó mértékben nőtt a szerződéses viszonyok nélkül termelt burgonya területe, nincs megszervezett értékesítési lánc, a közétkeztetésben és a vendéglátásban kényszerből nagyon lecsökkent a felvevő piac, az áruházakba és a zöldség kiskerekbe pedig nagy mennyiségben, szinte korlátozások nélkül érkezik az uniós áru.

Rácz Imre szerint "így a megyei termelőink tárolóiban több száz tonnányi minőségi burgonya áll jelenleg is". 

Az agrárkamarai elnök azt is írta, a problémára már próbálták felhívni a figyelmet, és keresték a megyei önkormányzatokat is.

"Azt kértük csak, hogy ha szándékoztak a karácsonyi ünnepkörben településük lakói részére pl. rászorultsági alapon élelmiszer csomagot osztani, akkor azt egészítsék ki egy nem túl megterhelő összeg erejéig burgonyával is. Hasonló megkereséssel éltünk a 2018-as kiemelkedő almatermést követően a húsvéti ünnepkör időszakában"

– tette hozzá.

Az oldal hozzáteszi, a budapesti nagybani piacon a krumpli ára minimum 100 forint, az almáé 260 forint, ez alapján a minisztérium valamivel a piaci ár alatt vásárolta a karácsonyi ajándékot. 

Figyelmébe ajánljuk