A Szerb Antal Gimnázium 34 oktatója döntött a polgári engedetlenség mellett

  • narancs.hu
  • 2022. február 17.

Belpol

A Szent László Gimnázium hétfői kiállását látva határoztak így a kormány sztrájkellenes rendelete ellen tiltakozva.

Mint arról mi is beszámoltunk, hétfőn 12 tanár egy napos minisztrájkot tartott a kőbányai Szent László Gimnáziumban, miután pénteken a kormány rendeletben határozta meg, hogy milyen feltételekkel sztrájkolhatnak a tanárok.

A Mérce szerint újabb két iskolában döntöttek a tanárok a polgári engedetlenség mellett, és nem vették fel a munkát: a cinkotai Szerb Antal Gimnázium 34 oktatója és a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) Pesterzsébeti Technikumának 4 tanára döntött ma a vadsztrájk mellett, mellyel a kormány múlt pénteki rendelete ellen tiltakoznak.

A Mércének mindkét iskolából azt mondták, hogy a Szent László Gimnázium hétfői kiállását látva határozták el az akcióhoz való csatlakozást. A portál emlékeztet rá, hogy a Szent László Gimnázium tanárainak hétfői tiltakozásához kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium 15-20, majd szerdán az Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára csatlakozott.

Frissítés

Munkamegtagadásba kezdett a budapesti Teleki Blanka Gimnázium 32 pedagógusa és nevelési-oktatási munkát segítő alkalmazottja is - közölte a Népszava csütörtökön a nap folyamán. A telekis tanárok teljes mértékben egyetértének az előző napokban hasonló módon tiltakozó gimnáziumok pedagógusaival, és tiltakoznak az ellen, hogy a kormány "álságos módon" a járványhelyeztre hivatkozva teszi érdekérvényesítésre alkalmatlanná a sztrájkot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.