87 ezer aláírást gyűjtöttek a civilek a Balaton-parti települések beépítése ellen

  • narancs.hu
  • 2022. február 17.

Belpol

A kiemelt beruházások nem foglalkoznak a helyiek érdekeivel, illetve nem veszik figyelembe az önkormányzati függetlenséget sem. 

Az Összefogás a Balatonért Egyesület (ÖBE) 87 091 aláírást gyűjtött össze a „Stop Balaton-törvény” petíció keretében, melyet egy sajtótájékoztató alkalmával adtak át Füleky Zsoltnak, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkárnak - írja a Mérce.

Az öt-hat éve kezdődő beépítések végett kezdett el aláírásokat gyűjteni az ÖBE még 2020 februárjában. Badzsó Angéla, az egyesület egyik alapítója elmondta, papíron több szervezet, illetve bizottság is a természetrombolás megelőzéséért tevékenykedik, ám úgy tűnik ők is „lefeküdnek a befektetői akaratnak”, illetve nem tekintik partnernek a lakosságot. Badzsó szerint évtizedek óta téma, hogy a tó, illetve annak vízgyűjtő területe legyen egységként tekintve, ezt követően pedig az egymástól függetlenül vizsgált gigaberuházások összhatását is számba véve folytatódjanak az engedélyezési folyamatok

Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese kitért arra, hogy a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István többségi tulajdonában álló Appeninn Kft. vette át a Club Aliga 37 hektáros területének vagyonkezelési jogát, az új vezetőség pedig nem hajlandó érdemben tárgyalni a civilekkel, továbbá szerződéses kötelességeinek sem tesz eleget. A kormány 2020-ban a terület összes ingatlanát kiemelt beruházássá minősítette, ezzel egy 30 éves munkát tettek semmissé; ugyanis 17 évvel ezelőtt sikerült elérni, hogy a Club Aliga területe nyitottá vált, lehetővé téve ezzel a Balaton közterületen való, szabad megközelítését -tette hozzá. A Club Aliga néven futó környezetkárosításról a Narancs.hu rendszeresen beszámol, legutóbb ebben a cikkünkben írtunk a beruházásról:

A kiemelt beruházások nem foglalkoznak a helyiek érdekeivel, illetve nem veszik figyelembe az önkormányzati függetlenséget sem. A parti területeken folyó építkezésekről lapunk szintén cikkezett a közelmúltban.

A beszédek után az egyesület tagjai egy kisebb kádba öntöttek betont, ami a Balatont hivatott szimbolizálni, de nádat is hoztak, egyenesen a tó partjáról. Később a minisztérium egyik munkatársa vette át aláírásokat tartalmazó petíciót. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?