A szociális törvény módosítása ellen tüntettek a Kossuth téren

  • narancs.hu
  • 2022. november 21.

Belpol

Jámbor András szerint katasztrófa, amit a kormány csinál.

„NEM a szociális törvény módosítására” címmel hirdetett tiltakozást az LMP hétfő estére a parlamenthez. A demonstráción több képviselő is felszólalt – olvasható a Telex tudósításában.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese első felszólalóként elmondta, szerinte a szociális törvény módosítása beleillik az elmúlt bő tíz évben tapasztalható tendenciába, abba, ahogy a Fidesz leépíti a szociális ellátások rendszerét. A folyamat az Alaptörvény módosításával kezdődött, amikor kivették belőle a szociális biztonsághoz való jogot, de ebbe a sorba illeszkedik a szociális dolgozók helyzetének romlása is. Mint elmondta, a magyar szociális hálót a Fidesz szaggatta szét, a törvényjavaslat pedig, úgy véli, semmilyen szakmai egyeztetésen nem estt át.

Jámbor András a Párbeszéd országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a módosítás azt mondja ki, hogy aki bajba jutott, az versenyezzen másokkal. A kormány egy Somogy megyei bajbajutottat versenyeztetne Mészáros Lőrinc gyerekeivel, hogy ha bajba jutnak, gondoskodjanak önmagukról. „Ez egy nevetséges verseny” – jelentette ki Jámbor. Szerinte a szociális törvény módosítása mellett az egészségügyi és a foglalkoztatási törvény is a magyarok jogait csorbítják, amivel külföldi cégek számára próbálják vonzóvá tenni az országot. 

Az államnak a közösség fejlesztése lenne az egyik feladata, és a közösség akkor fejlődik, ha minél több embernek esélyt adunk arra, hogy egyről a kettőre jusson – mondta a képviselő. A kormány pedig bár munkaalapú társadalmat hirdet, a megemelt rezsi és a nagyon magas infláció miatt mégis egyre kevesebben tudnak rendesen megélni a fizetésükből. Jámbor András úgy fogalmazott:

„Amit a kormány csinál az nem baj, hanem katasztrófa.” 

Igaz, kevés tiltakozó volt hétfő este a Kossuth téren, Ungár Péter szerint sok példa van arra a történelemből, hogy az ilyen törvények ellen kevesen tiltakoztak, de később bebizonyosodott, hogy nekik van igazuk. Ungár úgy véli, Novák Katalinnak nincs igaza abban, hogy a gondoskodás érzelmi kérdés. Ha valaki demenciával küzdő embert ápol, 65 ezer forint a gondozási díj, amelynek emelését a kormány elutasította. „Ne tegyünk úgy, mintha ez egy költségvetési kérdés lenne, mindannyian tudjuk, hogy ez nem az. Ez egy értékválasztási kérdés” – jelentette ki az LMP képviselője. Ungár hozzátette: „Ez a módosítás az Orbán-kormány történelmi megítélésben nagyon negatív lesz.”

A tüntetéssel egyszerre zajlott a szociális törvény módosításáról szóló utolsó parlamenti vita, amelyben ellenzéki képviselők a kormány szociális politikáját kritizálták. A módosításról kedden szavaz az országgyűlés.

(Címlapképünk forrása: Az LMP Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk