Fót fideszes polgármestere a helyi akkumulátor üzemekről: Tiltakozunk, ha kell

Belpol

Várakozó állásponton van a Fóton létesítendő akkumulátor-raktárokkal kapcsolatban Vass György, a város fideszes polgármestere. Leszögezte ugyanakkor, a környezetszennyezést nem tűri, ha kell tiltakozni fognak. Úgy gondolja, nem hasonlítható össze a helyi esetet a gödivel, ugyanis más létesítményekről van szó, és a városon egyébként nincs kormányzati nyomás. 

„Tessék mondani, ki az a városvezető, aki igent mondana olyanra, amivel a város lakossága nem ért egyet? Senki, hát ez természetes” – így kommentálta Vass György Fót kormánypárti polgármestere a Narancs.hu-nak, hogy az agglomerációs településen két akkumulátorokkal foglalkozó társaság is üzemet létesíthet a jelenleg megvalósítás alatt lévő helyi ipari és logisztikai park területén. 

Pár hete számoltunk be róla, hogy a fóti HelloParks területén a kínai hátterű BYD Electic Bus & Truck Hungary Kft. akkumulátor-összeszerelő üzemet, a dél-koreai HTNS Hungary Kft. pedig raktárépületet létesítene. Utóbbiban akkumulátorok gyártásához kapcsolódó veszélyes alapanyagok logisztikájával  foglalkoznának. Az önkormányzat a tervezett beruházásokról csak utólag értesült. 

Vargha Nóra független képviselő, az önkormányzat környezetvédelmi tanácsnoka az üzemekkel kapcsolatos fejleményeket a Facebookon „közvetíti”. Ahogyan arról korábban szintén beszámoltunk, Vargha előterjesztést nyújtott be a képviselő-testületnek, miután értesült az első raktár létesítéséről. A képviselő azt szerette volna elérni, hogy tiltakozzanak a beruházás ellen. A képviselők párthovatartozástól függetlenül álltak ki amellett, hogy ne engedje a hatóság további vizsgálatok nélkül a létesítmény megvalósítását. 

A minap Vargha Nóra arról posztolt a közösségi oldalán, hogy a lakossággal együttműködve 33 pontos „észrevételkupacot” állítottak össze a veszélyesanyag-raktárral kapcsolatban. Ez alapján aztán képviselő-testületi határozat született, ugyanis az erről szóló előterjesztést az összes képviselő megszavazta. „Mindenki megértette a fontosságát annak, hogy ilyen bizonytalan és kiszámíthatatlan jogi környezetben nem akarunk veszélyes anyagokat tároló raktárat a városban”fogalmaz bejegyzésében. 

Polgármester: ne hasonlítsuk össze Göddel!

Mivel az ügy egyre csak eszkalálódik, és most már a lakosság is véleményt nyilvánított, megkerestük a város polgármesterét, Vass Györgyöt, hogy mi az álláspontja az üzemekkel kapcsolatban. A fideszes városvezető elmondása szerint az önkormányzat továbbította az észrevételeket az illetékes szerveknek, de engedélyezési jogköre nincsen. Azonban alapvetően nincsenek aggályai, ha minden jogszabályi követelményt betartanak.

„Arról szó sem lehet, hogy itt bármilyen szennyezőanyagot termelő létesítmény zöld utat kapjon. Víz-, levegő-, zaj-, fényszennyezés nem lehet, ami a várost vagy az életkörülményeket befolyásolná” 

– mondta. 

Jelenleg „várakozó állást” vett fel, mert ugyan az észrevételeket továbbították, de további információkra van szükség, hogy egyértelműen kiderüljön, mennyire veszélyes létesítményekről, illetve milyen esetleges szennyezésekről van szó.

Felhívtuk a figyelmét rá, hogy pár kilométerre a várostól építik a gödi Samsung SDI gyárat, amivel kapcsolatban több aggály is felmerült a közelmúltban, például egy alkalommal szivárgott a területéről az elektrolit. Vass György erre azt mondta, a kettőt ne hasonlítsuk össze, ugyanis Gödön gyártás zajlik nagy mennyiségű víz felhasználásával, Fóton viszont nem ez fog történni. „Ha valaki azt hallja, hogy »akkumulátor«, akkor azt gondolja, hogy »jaj Istenem, meghalunk«. Erről szó sincs. Megnézzük, megvizsgáljuk” – mondja. (A gödi Samsung-gyárral kapcsolatos cikkeink itt érhetők el). 

Fóton nincs kormányzati nyomás

Vass György szerint ha bebizonyosodik, hogy valamelyik beruházás problémás, akkor a város ellen fog állni, tiltakozik, ahogy csak tud. Milyen lehetőségeik lennének erre? – kérdeztük. „Azon kívül, hogy elmondjuk, tiltakozunk, semmi. Nem mi adjuk ki az engedélyeket, nem a miénk a terület, mi elmondjuk a véleményüket” – mondta a polgármester. 

Felhívtuk a figyelmét rá, hogy amennyiben Fót tiltakozna, akkor az első kormánypárti vezetésű város lenne, amelyik az országban egyre csak szaporodó akkuberuházások ellen véleményt fogalmaz meg. 

„Bocsánat, miért ne mondhatná ezt? Higyje el, hogy mondani is fogja. Tök mindegy, hogy milyen vezetés van Fóton”

– fogalmazott Vass György. „Miért, ön szerint van a kormány részéről nyomás a városon, hogy ide kell ezt telepíteni?” – kérdezett vissza. Majd hozzátette „egyáltalán nincsen”. 

 
Vass György polgármester (b) beszélget Tuzson Bence országgyűlési képviselővel az idei Fóti Kolbi nevű helyi kolbásztöltő versenyen

A polgármester szerint a HelloParksot fejlesztő Futureal-csoporttal hallgatólagosan megegyeztek, hogy olyan raktárbázisok épülnek Fótra, amelyek valóban azok, és nem okoznak szennyezést még a környéken sem. A részletekbe nem mentek bele, a két akkucégről a város is csak utólag szerezett tudomást. A potenciális megnövekvő iparűzési adónak értelemszerűen örülnek, de nem kell nekik minden áron. Vargha Nóra független képviselő egyébként élvezi a képviselő-testület és a polgármester támogatását. 

Korábbi cikkeink megírása során megkerestük a két ázsiai hátterű céget, de nem kaptunk kérdéseinkre választ. A Futureal-csoport (a cég végzi a HelloParks ingatlanfejlesztését) hosszú közleményt küldött, amiben azt írta, a helyi szabályokat, biztonsági és környezetvédelmi előírásokat betartva végzi a tevékenységét. A hivatkozott fóti terület övezeti besorolása lehetővé teszi a említett tevékenység végzését, vagyis az akkumulátorok biztonságos összeszerelését. Amennyiben egy bérlő tevékenysége engedélyhez kötött, az adott tevékenységet az engedély megszerzéséig nem kezdheti meg. 

Vass György az elmúlt héten azzal került be a hírekbe, hogy hathavi illetményt, 6 millió forintot szavazhatott volna meg számára a képviselő-testület jutalomként. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemtetszését fejezte ki a legutóbbi kormányinfón. Ezután Vass azt kérte a képviselő-testülettől, vegyék le a napirendről az erről szóló előterjesztést. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?